Aardappelareaal 2024

aardappeloogst aardappelrooier

Nieuws Aardappelen

Franse aardappelindustrie vereist 5% groei per jaar

Om aan alle plannen te kunnen voldoen moet de Franse aardappelteelt jaarlijks met bijna 5% groeien. Dat kan in opbrengst, maar in de praktijk moet het vooral uit het areaal komen. Vijf bedrijven hebben in Noord-Frankrijk een nieuwe fabriek gebouwd, of ze hebben daartoe plannen. Dat maakt van de regio Hauts-de-France de 'aardappelvallei' van Frankrijk, zoals ze het zelf noemen.
10 September 2024
aardappelen Zetmeel zetmeelaardappelen

Nieuws Aardappelen

Europese zetmeeloogst naar laagste punt in 8 jaar

Het areaal zetmeelaardappelen in de Europese Unie is opnieuw gedaald, naar het laagste punt in acht jaar tijd. Dat meldt het Duitse Bundesverbandes der Deutschen Stärkekartoffelerzeuger (BVS) tijdens haar jaarcongres. Naast een krimpend areaal hebben de gewassen te kampen met tegenvallende opbrengst als gevolg van het extreme weer.
6 September 2024
aardappeloogst

Nieuws Aardappelen

Groter Pools areaal levert nog geen topoogst

Het aardappelseizoen in Polen is dit jaar anders verlopen dan in de West-Europese landen. Het areaal is weer toegenomen, maar dat is geen garantie voor een topoogst. Zelfs bij een gemiddelde opbrengst blijft het aardappelvolume beneden gemiddeld.
20 Augustus 2024
aardappelen Zetmeel zetmeelaardappelen

Nieuws Aardappelen

Zetmeelaardappelen aan de kant bij Duitse teler

Het areaal aardappelen in Duitsland neemt dit jaar nog verder toe dan eerder werd aangenomen. Dat blijkt althans uit nieuwe officiële cijfers. Opvallend is de verschuiving in soorten. Er is beduidend minder interesse in zetmeelaardappelen.
5 Augustus 2024
aardappeloogst Verenigde Staten

Nieuws Aardappelen

Noord-Amerikaanse markt verslikt zich in overaanbod

Het aardappelareaal in de Verenigde Staten daalt dit jaar met 2%. Daar is een aanleiding voor. Verwerkers kampen met een enorm aanbod aan fritesaardappelen, terwijl de markt voor bevroren aardappelproducten juist afkoelt. Voor het huidig groeiseizoen is dan ook duidelijk op een kleinere productie aangestuurd.
31 Juli 2024
aardappelen aardappel opladen

Nieuws Areaalcijfers

Zeeuw omarmt aardappel en Groninger de ui

Begin juli zijn de areaalcijfers gepresenteerd. Die bleken vooral voorspelbaar te zijn. Minder wintergraan, iets meer aardappelen en vooral flink meer uien. Regionaal zijn de verschuivingen zoals je mag verwachten. Groningen ontwikkelt zich tot het uienparadijs en voor consumptieaardappelen moet je in Brabant zijn. Opvallend is de sterke toename van snijmaïs dit seizoen.
24 Juli 2024
aardappelen aardappelperceel Spanje

Nieuws Aardappelen

Spaans aardappelareaal is kleinste ooit

Het areaal consumptieaardappelen in Spanje was niet eerder zo klein. Dat blijkt uit cijfers van het landbouwministerie. Aardappeltelers in het land snijden vooral in de teelt van late rassen. Van vroege aardappelen zijn er juist iets meer gepoot. Dat heeft deels te maken met de beschikbaarheid van pootgoed uit Nederland.
18 Juli 2024
aardappelen

Analyse Aardappelen

Ondanks stijging areaal zicht op een gezonde markt

Inmiddels zitten in de EU-4 alle consumptieaardappelen in de grond voor oogstjaar 2024. Tot en met begin juli is er gepoot. Het toont maar weer eens hoe extreem de eerste helft van dit jaar is verlopen. Nu de voorlopige areaalcijfers binnen zijn kan ook een eerste analyse worden gemaakt voor oogst 2024.
17 Juli 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden