Het areaal consumptieaardappelen in Spanje was niet eerder zo klein. Dat blijkt uit cijfers van het landbouwministerie. Aardappeltelers in het land snijden vooral in de teelt van late rassen. Van vroege aardappelen zijn er juist iets meer gepoot. Dat heeft deels te maken met de beschikbaarheid van pootgoed uit Nederland.
Het ministerio de Agricultura raamt het areaal consumptieaardappelen in Spanje voor dit jaar op 59.600 hectare. Dat is een krimp van bijna 4% vergeleken met vorig jaar, toen nog een krappe 62.000 hectare aardappelen werden verbouwd. De grootste krimp zit hem in de late rassen. Daar daalt de oppervlakte met 10%. Het areaal is nog iets lager dan in 2022, toen ook al een laagterecord werd gevestigd.
Minder aardappelen, meer tonnen
De teelt van primeuraardappelen is met een derde afgenomen, maar de vroege rassen zijn juist iets toegenomen in omvang, met 8%. De middelvroege rassen bleven stabiel dit seizoen. Qua opbrengst hebben de vroege aardappelen vergelijkbaar met vorig seizoen gepresteerd. De opbrengst van primeuraardappelen was beduidend lager, ongeveer 33%, maar dit wordt gecompenseerd door meer hectares en meer tonnen bij de vroege aardappelen.
Vorig jaar leverde een areaal van 17.000 hectare late aardappelen bijna 720.000 ton product op. Gerekend met de vijfjarige gemiddelde opbrengst van 39,75 ton per hectare kan het areaal van 15.300 hectare 607.000 ton opleveren. Dat is 15% minder dan vorig jaar werd gerooid, maar vergelijkbaar met de oogst van 2022.
Minder pootgoed?
Ondanks een positief seizoen hebben Spaanse akkerbouwers er toch voor gekozen om minder aardappelen te poten. De laatste paar seizoenen waren uitdagend, mede door extreme droogte en grote watertekorten. Ook wordt het tekort aan pootgoed aangedragen als oorzaak. Vooral bij het populaire ras Agria knelt de schoen.
Pakken we de pootgoedexportcijfers van de NAO erbij, dan zien we dat tot 1 juni 45.500 ton pootgoed is geëxporteerd naar het land. Dat is 11% meer dan een jaar geleden. Dit kan erop wijzen dat het areaal met alternatieve rassen is opgevuld. Het gaat om het grootste volume sinds 2016. Een mogelijke oorzaak van deze stijging kan ook zijn dat de Spanjaarden minder pootgoed vanuit buurland Frankrijk hebben kunnen betrekken.
De export van consumptieaardappelen vanuit Nederland loopt wel achter, ten opzichte van een seizoen eerder. Tot 1 juni werd 10.400 ton uitgevoerd. Dat is 40% minder dan in het seizoen daarvoor.