Shutterstock

Nieuws Aardappelen

Noord-Amerikaanse markt verslikt zich in overaanbod

31 Juli 2024 - Niels van der Boom - 9 reacties

Het aardappelareaal in de Verenigde Staten daalt dit jaar met 2%. Daar is een aanleiding voor. Verwerkers kampen met een enorm aanbod aan fritesaardappelen, terwijl de markt voor bevroren aardappelproducten juist afkoelt. Voor het huidig groeiseizoen is dan ook duidelijk op een kleinere productie aangestuurd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Statistics Canada heeft inmiddels ook de officiële areaalcijfers voor 2024 gepresenteerd, waarmee de balans voor Noord-Amerika kan worden opgemaakt. De statistiekdienst gaat uit van 159.300 hectare aardappelen. Dat is een daling van 1% vergeleken met vorig jaar. Goed voor 1.460 hectare.

Minder fritesaardappelen
He areaal neemt alleen af in de prairiestaten Alberta en Manitoba. Dat heeft alles te maken met de aardappelverwerkers, die daar minder tonnen hebben gecontracteerd bij hun telers. In de twee provincies neemt de teelt dit seizoen met ruim 2.800 hectare af. Het is het laagste areaal in vier jaar tijd.

Het areaal tafel- en pootaardappelen blijft stabiel dit jaar in Canada. De krimp zit hem bijna volledig in fritesaardappelen. Op Prince Edward Island, het grootste teeltgebied in het land, groeit de teelt zelfs licht tot 34.520 hectare.

Of minder hectares uiteindelijk minder aardappelen leveren, moet de rest van het groeiseizoen uitwijzen. Vorig najaar lieten Canadese telers 2,5% van het areaal in de grond zitten. Hetzij door het niet kwijt kunnen van vrij aanbod of door vorst. Dat kan impact hebben op de definitieve cijfers. Normaal gesproken wordt zo'n 1,5% van het areaal niet geoogst.

Oude oogst tot in september
In totaal worden in Noord-Amerika dit jaar 540.270 hectare aardappelen verbouwd. Dat is een daling van 11.300 hectare ofwel 2%. Naast de eerder genoemde Canadese provincies is ook in het Amerikaanse Idaho en de Columbia Basin gesneden in de teelt van fritesaardappelen. Fabrieken draaien er ook in augustus, en soms zelfs nog in september, aardappelen van de oude oogst.

Groeiseizoen 2023 liet een areaaltoename zien én een zeer goede opbrengst. Dit jaar is het weer niet overal slecht te noemen. Weersextremen vinden vooral lokaal plaats. Toch wordt het geen topper in de belangrijke teeltgebieden, zo geven telers aan. In Alberta is het droog en heet, wat de gewassen geen goed doet. In Manitoba is lokaal sprake van hagelschade. 

Minder fritesconsumptie
Afgelopen week publiceerde het Amerikaanse Lamb Weston zijn jaarcijfers over 2023-2024. Die vielen fors tegen, waarna de beurskoers onderuit ging. De winst nam met 40% af. In het laatste kwartaal van het voorbije boekjaar daalde de omzet met 5% tot $1,6 miljard. Voor 2024 en 2025 verwacht het bedrijf een lagere vraag naar frites en andere bevroren aardappelproducten. Iets wat ook in de voorbije 12 maanden speelde. Door de hoge inflatie wordt in Noord-Amerika en Europa minder buitenshuis gegeten en dat raakt de fritesconsumptie.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden