Agrifoto

Nieuws Aardappelen

Groter Pools areaal levert nog geen topoogst

20 Augustus 2024 - Niels van der Boom

Het aardappelseizoen in Polen is dit jaar anders verlopen dan in de West-Europese landen. Het areaal is weer toegenomen, maar dat is geen garantie voor een topoogst. Zelfs bij een gemiddelde opbrengst blijft het aardappelvolume beneden gemiddeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Na drie jaren van krimp in het aardappelareaal hebben akkerbouwers dit voorjaar meer aardappelen gepoot. Officiële statistiekcijfers spreken over 200.000 hectare, tegenover 182.650 hectare vorig jaar. Een plus van 17.350 hectare, ofwel 9,5%. Lagere prijzen voor tarwe, maïs en koolzaad hebben ervoor gezorgd dat Poolse boeren hun heil weer vaker bij aardappelen zoeken. Dit cijfer is weinig schokkend aangezien er door insiders al rekening mee werd gehouden.

Vroege start
In tegenstelling tot West-Europa kon al vroeg en vlot gepoot worden in het land. Het seizoen startte zo twee tot drie weken eerder, waardoor de eerste vroege aardappelen zich al eind mei aandienden. Neerslag viel op de meeste plekken net op tijd. Een hoge ziektedruk was en is ook hier een feit. Coloradokevers hebben ook voor problemen gezorgd.

De afgelopen weken viel opnieuw net op tijd regen om de gewassen aan de praat te houden. Hoofdzakelijk in het oosten en noordoosten, waar de meeste zetmeelaardappelen worden verbouwd, is het nog droger dan gemiddeld. In het zuiden, westen en noorden is meer vocht beschikbaar voor de aardappelen.

Gemiddelde opbrengst
Het is nog lastig inschatten waar de opbrengst op uit gaat komen. Op de professionele bedrijven met goede irrigatie wordt in de regel tussen de 40 en 50 ton gerooid, maar dat is niet overal het geval. Daar speelt ook de pootgoedkwaliteit een belangrijke rol in. Landelijk ligt het gemiddelde op 32 ton per hectare, en de Poolse aardappelorganisatie rekent daar ook mee.

In theorie levert dat een totale oogst van 6,4 miljoen ton aardappelen op. Dat is meer dan in 2023 en 2022 werd gerooid, maar nog altijd onder het gemiddelde. Het vijfjarig gemiddelde ligt op 6,78 miljoen ton en het tienjarig gemiddelde op 7,22 miljoen ton.

Gezonde markt verwacht
De Poolse aardappelorganisatie SPZ rekent erop dat met dit volume niet voldaan kan worden aan de vraag van de industrie, wat voor telers een gezonde markt op moet leveren. Dit resulteert hopelijk ook in een goede startsituatie voor het volgend seizoen.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden