Aardappelareaal 2024

uienveld zaaiuien

Nieuws Akkerbouw

Meer aardappelen en uien in Nederland

Het areaal zaaiuien en consumptieaardappelen is dit jaar gegroeid in Nederland. Dat becijfert het CBS op basis van de voorlopige areaalcijfers. Bij aardappelen gaat het om ruim 4% groei in oppervlakte. Voor uien is dat 12%. Niet eerder werden zoveel uien in ons land verbouwd.
Maandag 08:59 uur
aardappelen nat verzopen

Analyse Aardappelen

Aardappelsector Europa verder in het nauw

In de aardappelsector zijn waarschijnlijk niet veel telers of andere deelnemers in de aardappelketen die zich een extremere start van het seizoen kunnen heugen. Ook afgelopen week was het verre van zonnig en is er lokaal weer meer dan voldoende regen gevallen. Daar komt volgens de weerberichten de komende week nog geen verandering in. Er kan lokaal weer veel regen vallen, waardoor de schade verder toe blijft nemen in alle gewassen.
14 Juni 2024
aardappelen aardappelperceel Duitsland

Nieuws Aardappelen

Duitsland verwacht forse groei van aardappelareaal

De Duitse statistiekdienst Destatis gaat voor oogstjaar 2024 uit van een areaalgroei bij aardappelen. Afgelopen jaar kromp de teelt nog licht. Natte omstandigheden hebben grote impact op de graanteelt, maar bij aardappelen en suikerbieten is daar vooralsnog niets van te merken.
5 Juni 2024
aardappelen ruggen aardappelen poten

Nieuws Aardappelen

Areaalgroei: Europese aardappelteler optimistisch

Aardappeltelers in de EU-5 rekenen erop dat het consumptieaardappelareaal dit jaar kan groeien. Dat is uitzonderlijk te noemen gezien de grote krapte aan pootgoed. Een stevige vraag vanuit de verwerkende industrie en aanbod van alternatieve rassen moeten groeicijfers mogelijk maken.
26 April 2024
aardappelen Verenigde Staten

Nieuws Aardappelen

Aardappelareaal in de VS zakt als een baksteen

Een areaalexplosie en topoogst tot gevolg heeft grote consequenties voor de aardappelteelt in de Verenigde Staten. Dat heeft niets te maken met een tekort aan pootgoed, maar vooral met de houding van verwerkers.
11 April 2024
aardappelen

Nieuws Aardappelen

Niet pootgoed maar grond dicteert aardappelteelt

De Boerenbusiness aardappelenquête voor teeltjaar 2024 komt met een opvallende conclusie naar buiten. Niet het tekort aan pootgoed, maar het gebrek aan land zorgt ervoor dat de teelt tegen de grens aanloopt. Zowel grote als kleine telers hebben daarmee te maken.
20 Maart 2024
aardappelen aardappelbewaring

Nieuws Aardappelen

Tjokvolle schuren drukken zwaar op Canadese teelt

Canadese aardappeltelers hebben in 2023 een recordhoeveelheid aardappelen gerooid. Dat is duidelijk terug te zien in de voorraadcijfers. In de bewaarschuren ligt 10% meer product ten opzichte van vorig jaar. In sommige staten bedraagt de voorraad zelfs bijna de helft meer van vorig seizoen. Al die extra aardappelen drukken zwaar op de teelt voor 2024.
18 Maart 2024
aardappelen aardappelperceel Spanje

Nieuws Aardappelen

Spaans areaal daalt, maar niet door pootgoed

Er zijn significant minder vroege aardappelen gepoot in Spanje. De oorzaak daarvoor moet niet bij pootgoed worden gezocht – de export daarvan loopt zelfs voor op voorgaand seizoen – maar vooral een gebrek aan niets net zo essentieels: water. Daartegenover staan goede marktverwachtingen.
23 Februari 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden