NVM Agrarisch & Landelijk

Aangeboden: NVM Agrarisch & Landelijk

Grote regionale verschillen in markt paardenbedrijven

4 Oktober 2024

Arjan van der Waaij was ooit melkveehouder, maar stapte in 2000 over naar de makelaardij. Dankzij die achtergrond is Van der Waaij Makelaars en Rentmeesters niet alleen actief als Wonen-makelaar, maar specialiseert zich ook in agrarisch vastgoed, waaronder grond, melkveehouderijen en paardenhouderijen. Naast zijn werk als makelaar is Arjan tevens eigenaar van Waaij Stud, een fokkerij van sportpaarden. Hij heeft hierdoor veel kennis van de markt in paardenbedrijven. "Het is vooral het gebrek aan ruimte in Midden-Nederland dat een stempel drukt op de markt."

De paardenhouderij is erg divers. Van pensionstallen tot fokkerijen en van maneges tot dressuur- of springstallen. "Al deze bedrijven hebben andere behoeftes qua vastgoed en grond", vertelt Arjan. "Maar één ding hebben ze gemeen: ze hebben oppervlakte nodig. Eén paardenbox is 12 m². Heb je een pensionstal, dan komt er ook nog parkeergelegenheid bij. Een ander voorbeeld: een bedrijf kan ook een evenementenlocatie hebben, waar wedstrijden worden georganiseerd, dus moet er zowel binnen- als buitenruimte zijn voor horeca en toeschouwers. Nog een voorbeeld: een bedrijf dat zich richt op dressuur of springen. Zij hebben weer één of meerdere rijhallen nodig. Wat we de laatste jaren vooral zien, is dat wanneer bedrijven willen starten of uitbreiden, dat haast onmogelijk is in het buitengebied in Midden-Nederland vanwege een gebrek aan ruimte."

De rem erop
Voorheen lag er een oplossing in het omvormen van andere bedrijven. "Dat gebeurde redelijk vaak, vooral in Brabant waar varkenshouderijen stopten en omgezet werden naar een paardenbedrijf. De sector is toen erg gegroeid in die provincie en er kwamen zeer uitgebreide locaties voor terug." Maar volgens Van der Waaij zit er nu ook daar een rem op de omvormingen. "Dat heeft te maken met de bestemming van de bedrijven en de daar bijbehorende vergunningen. Een bedrijf dat wedstrijden organiseert, heeft andere vergunningen nodig dan een fokkerij. Een voormalige melkveehouderij kan bijvoorbeeld wel een fokkerij worden, maar geen manege."

Rode draad
Hoewel Van der Waaij Makelaars en Rentmeesters in Eemnes is gevestigd, wordt hun expertise op het gebied van bestemmingen door het hele land gevraagd. "Het is eigenlijk de rode draad door ons kantoor. Kunnen we het bedrijf omvormen of uitbreiden? Hoe ligt het ten opzichte van Natura 2000-gebieden? Welke vergunningen heeft het? Wij zijn echt kennispartners van de ondernemer die iets met zijn vastgoed wil. Momenteel ben ik bijvoorbeeld aan het uitzoeken of we van een manegebedrijf een revalidatiestal kunnen maken, maar ik adviseer ook paardenhouders die met hun bedrijf willen stoppen." Van der Waaij taxeert paardenbedrijven door het hele land en uiteraard verkoopt en zoekt de makelaardij bedrijven voor opdrachtgevers. "Daarbij valt op dat paardenhouderijen in het midden van het land goed verkopen. Een pension in de buurt van Amsterdam is zo weg. Maar een prachtige stal in Groningen of Drenthe, dat kan wel enige tijd duren voordat die verkocht is. Overigens zie je ook dat paardenhouderijbedrijven in regio's waar veel geld en veel buitenlanders zijn ook gemakkelijker verkopen. In het nuchtere Noorden wonen nu eenmaal minder mensen die bereid zijn om veel geld uit te geven aan een paardenhobby dan bij ons hier in het Gooi."  

Klik op deze link voor de inzichten in de vastgoedmarkt Agrarisch en Landelijk van het eerste halfjaar van 2024.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden