Niet het gebrek aan varkens, maar het gebrek aan CO2 wordt een probleem in het Verenigd Koninkrijk. Zowel fabrikanten van bier als varkensslachters trekken aan de bel, omdat het gas opraakt en dat kan grote gevolgen hebben. Het probleem blijkt zijn bron te vinden in de productie van kunstmest.
Het kan zo zijn dat Europeanen het deze zomer met minder vlees op de barbecue moeten doen, zo stelt het AP (Associated Press). Dit als gevolg van een tekort aan CO2. De bierproducenten waarschuwden eerder al dat ze de productie moesten terugschroeven, maar eind juni stelde ook de grootste varkensslachter van Schotland (als gevolg van een tekort aan CO2) het aantal slachtingen te moeten reduceren.
Kunstmest onder druk
Het tekort aan CO2 is een gevolg van de lage productie van ammoniumnitraat. In de zomer wordt hier doorgaans minder van geproduceerd, maar een opeenstapeling van problemen heeft de productie (nog) verder verlaagd. CO2 is een bijproduct van deze sector, waardoor het ook niet helpt dat de markt voor deze kunstmest onder druk staat.
In het Verenigd Koninkrijk is het zo dat het gas als eerste naar de ziekenhuizen en de brandweer gaat. Wat vervolgens overblijft, gaat naar andere gebruikers. Dat zijn bijvoorbeeld de levensmiddelenindustrie en de slachthuizen. Aangezien het een bijproduct is, is het ook nog eens onzeker hoeveel er elke week beschikbaar is.
Is biogas de oplossing?
In veel gevallen konden slachterijen de overstap maken naar elektrisch verdoven, maar degenen die volledig gebruikmaken van CO2-verdovingstechnieken moesten noodgedwongen andere maatregelen nemen. Het krappe aanbod blijft daarmee een punt van zorg. Echter, gezien het ook een bijproduct is van de biogasproductie kan daar mogelijk nog naar een oplossing gezocht worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens-voer/artikel/10879322/hoe-kunstmest-de-varkenssector-dupeert][/url]