Uienareaal

uienveld zaaiuien

Nieuws Akkerbouw

Meer aardappelen en uien in Nederland

Het areaal zaaiuien en consumptieaardappelen is dit jaar gegroeid in Nederland. Dat becijfert het CBS op basis van de voorlopige areaalcijfers. Bij aardappelen gaat het om ruim 4% groei in oppervlakte. Voor uien is dat 12%. Niet eerder werden zoveel uien in ons land verbouwd.
Maandag 08:59 uur
uienzaaien

Nieuws Akkerbouw

Huidig voorjaar is een herhaling van 2023

Pak de artikelen van een jaar geleden erbij en ze zijn bijna een-op-een vergelijkbaar met die van dit voorjaar. Het zaai- en pootwerk verloopt met horten en stoten. Ook opvallend zijn de enorme regionale verschillen in de voortgang van het werk.
6 Mei 2024
uienzaaien Gewastour 2021

Nieuws Uien

Uienteelt steeds populairder bij Duitse boer

Het uienareaal in Duitsland neemt in 2024 opnieuw een flinke sprong. In tien jaar tijd is het areaal met bijna 60% toegenomen. Ook dit jaar gaan zaadleveranciers uit van een forse toename van teeltoppervlakte. Het zijn met name de 'grensboeren' langs de Duits-Nederlandse grens die heil zien in de ui.
20 Maart 2024
Uien zaaien

Nieuws Uien

Keuzekrapte zet uienareaal op recordhoogte

Ervaringen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar uientelers nemen graag de gok. Zaadbedrijven verwachten flink meer uitgangsmateriaal te leveren. Geel groeit, rood explodeert. De zaaiuienteelt is een duidelijke 'winnaar' in het akkerbouwbouwplan. Niet alleen in Nederland.
12 Maart 2024
uien uienoogst uien laden

Nieuws Uien

Europese uienoogst in volle gang na lastig groeiseizoen

Niet alleen in Nederland maar ook in Duitsland, Polen en het Verenigd Koninkrijk is de oogst van zaaiuien in volle gang. Telers sluiten daarmee het boek van wederom een lastig groeiseizoen en proberen het gewas zo goed mogelijk te bewaren en af te zetten. De marktsituatie is over de hele linie vergelijkbaar te noemen.
19 September 2023
akkerbouw stikstof percelen snelweg luchtfoto

Nieuws CBS areaalcijfers

Kleiner aardappelareaal, fors meer gele uien gezaaid

Nederlandse akkerbouwers telen dit jaar minder aardappelen en dan met name minder pootaardappelen. Ook wint de uienteelt weer aan populariteit, hoewel de teler aanzienlijk minder rode uien en meer gele uien heeft gezaaid. Ook wintertarwe won dit seizoen meer terrein.
31 Augustus 2023
zaaiuien Gewastour 2021

Analyse Uien

Waarom cijfers uienareaal (bijna) waardeloos zijn

Het areaal zaaiuien in Nederland is dit jaar weer opgekrabbeld na een forse daling in 2022. Niet zo gek wanneer je naar de prijsvorming van het afgelopen seizoen kijkt. Dat die groei met name in Noordoost-Nederland ligt, mag eveneens geen verrassing zijn. Toch vertellen de cijfers maar het halve verhaal. Groeiseizoen 2023 heeft namelijk een heel grote kanttekening.
24 Juli 2023
aardappelen aardappelperceel

Analyse Grond

Areaalcijfers 2023: dit zijn de grote verschuivingen

Met een fikse vertraging zijn eindelijk areaalcijfers over 2023 bekendgemaakt. In samenwerking met Boer&Bunder heeft Boerenbusiness een analyse gemaakt van de verschuivingen in de belangrijkste teelten voor 2023. Hieruit blijft dat het areaal aardappelen daalt en dat telers opnieuw meer inzetten op uien.
19 Juli 2023

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden