Shutterstock

Opinie Joost Derks

Kwestie van tijd voor pond nieuwe klappen krijgt

6 Oktober 2022 - Joost Derks

De Britse obligatiemarkt en het pond krijgen wat lucht, aangezien minister van Financiën Kwasi Kwarteng zijn belastingplannen herziet. Met een oplopende schuldenlast en sputterende economie, is het een kwestie van tijd voordat het pond nieuwe klappen krijgt.

Bij het Verenigd Koninkrijk denk je al gauw aan dubbeldekkerbussen, rode telefooncellen en het koningshuis. Op basis van de afgelopen jaren kan je echter ook denken aan het maken van ongelukkige politieke keuzes. Een van de beste voorbeelden is de gang van zaken rondom het Brexit-referendum. Op 23 juni 2016 stemde een kleine meerderheid van de bevolking ervoor om uit de EU te stappen. De verrassende uitkomst leverde een enorme politieke worsteling op in het eigen parlement en vervolgens ook met de Europese Unie. Uiteindelijk keerde het Verenigd Koninkrijk eind januari 2020 de rug toe. Het is echter de vraag of de Brexit-stemmers uit 2016 daar nu nog zo blij mee zijn.

Stijgende prijzen en pijnlijke recessie
Sindsdien is het namelijk een stuk moeilijker voor mensen en goederen om de grens over te steken. Dat leidt tot een enorm tekort aan onder meer truckchauffeurs en seizoenswerkers. Hierdoor lukte het geregeld niet om bijvoorbeeld benzinestations of restaurants te bevoorraden. Afgelopen zomer is er voor tientallen miljoenen ponden aan groente op akkers weggerot omdat er onvoldoende oogsthulp gevonden kon worden. Omdat er op allerlei gebieden krapte ontstond, werden de prijzen voor consumenten flink omhoog gejaagd. Ook de daling van het pond droeg eraan bij dat de Britse inflatie is opgestookt tot het hoogste niveau in veertig jaar. Volgens de Bank of England verkeerd het land inmiddels in een recessie.

Plannen en daadkracht
Om de problemen aan te pakken hebben de nieuwe premier Liz Truss en haar minister van Financiën Kwasi Kwarteng een goed plan nodig en de daadkracht om de maatregelen snel door te voeren. Binnen een week tijd is duidelijk geworden dat het duo op beide vlakken tekort schiet. Het pakket belastingmaatregelen dat Kwarteng anderhalve week geleden presenteerde, zou vooral de rijken hebben geholpen. Bovendien schrokken financiële markten behoorlijk van het vooruitzicht dat de hoge Britse staatsschuld verder zou stijgen. De rente op obligatiemarkten steeg, waardoor de daaraan gekoppelde hypotheekrente voor veel Britten onbetaalbaar dreigde te worden.

Opluchting is tijdelijk
Deze week bewezen Kwarteng en Truss dat het hen behalve aan goede plannen ook ontbreekt aan daadkracht. Onder druk van het IMF zijn de belastingplannen behoorlijk afgezwakt. Dat leidde tot grote opluchting op financiële markten. De rente op staatsobligaties is wat gedaald en sinds het dieptepunt van vorige week maandag is het pond met ruim 5% gestegen. De kans is heel groot dat die opluchting slechts tijdelijk is. Want zelfs in aangepaste vorm zorgen de belastingplannen ervoor dat de Britse staatsschuld behoorlijk gaat stijgen. Bovendien wekt de aanpak van Kwarteng en Truss weinig vertrouwen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het pond weer een tik krijgt als gevolg van een nieuwe misstap of tegenvaller. Voorlopig zit de Britse munt nog in de hoek waar de klappen vallen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Opinie Joost Derks

Hier komt een negatieve spaarrente snel dichterbij

Opinie Joost Derks

Maakt het VK dezelfde fout als in 2022?

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden