Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
De Britse Labour-regering heeft de verleiding weerstaan om de portemonnee te trekken en juist behoorlijk wat bezuinigingen doorgevoerd in de voorjaarsbegroting. Zo komt indirect de weg vrij voor een verdere opmars van het Britse pond.
Is het verstandig om met de paasdagen nog een weekendje Londen te boeken, of is het voordeliger om dat volgend jaar te doen? Wie twee jaar geleden naar de Britse eilanden afreisde, zal toch even slikken bij het zien van de prijzen bij een nieuw bezoek. In de eerste plaats was de inflatie met name in de zomer en het najaar van 2023 nog behoorlijk hoog in het Verenigd Koninkrijk. Daar komt bij dat het Britse pond met name door een koersspurt vorig jaar met ruim 7% is gestegen ten opzichte van de euro. Ten slotte moet je ook niet vergeten dat je sinds 5 maart alleen het Verenigd Koninkrijk mag inreizen met een ETA die je voor £10 moet kopen. Zo wordt een tripje Londen wel een behoorlijk prijzige aangelegenheid.
Vinger op de knip
Overigens heeft het pond in maart wel een stapje terug gedaan. Dat is echter meer de kracht van de euro dan de zwakte van het pond. Bijna een maand geleden heeft de Duitse regering een groot investeringsprogramma ontvouwen. Hierdoor schoot de rente op staatsobligaties van Duitsland omhoog, zodat het voor partijen lucratiever was om hun vermogen aan te houden in deze als zeer veilig bekend staande (euro)leningen. De rente op Britse staatsobligaties is sinds de jaarwisseling juist nauwelijks omhoog gegaan. Want terwijl Duitsland de portemonnee trekt voor flinke investeringen in infrastructuur, defensie en groene energie, houdt de Labour-regering de vingers op de knip.
Staatsfinanciën op orde krijgen
Vorige week presenteerde minister van Financiën Rachel Reeves de jaarlijkse voorjaarsnota. Van de centrumlinkse inslag van de partij was weinig terug te zien in de begroting. Reeves moest flink wat bezuinigingen doorvoeren om ervoor te zorgen dat het begrotingsoverschot over een paar jaar toch uitkomt op bijna £10 miljard. Die ruimte is hard nodig om financiële markten te overtuigen van de houdbaarheid van de Britse staatsfinanciën. Als onderdeel van de Labour-plannen wordt onder meer stevig het mes gezet in allerlei uitkeringen. Uit een eigen analyse blijkt dat het beleid ertoe leidt dat in 2030 ongeveer 250.000 mensen in relatieve armoede komen te leven als gevolg van de bezuinigingen.
Renteverschil steunt het pond
Omdat veel economen rekening gehouden met een wat minder zuinig begrotingsbeleid, krijgt het pond in tegenstelling tot de Britse bevolking wat lucht. De munt kruipt de afgelopen dagen weer richting een niveau van €1,20. Na de voorjaarsbegroting verschuift de aandacht weer naar de inflatie en het beleid van de Bank of England. De Britse regering houdt rekening met een inflatie van 3,2% in het lopende jaar. Dat niveau ligt een stukje hoger dan de ruim 2% in de eurozone. Voorlopig wordt het renteverschil tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland dus waarschijnlijk niet kleiner. Deze rentekloof speelt het pond in de kaart. Hoewel een weekendje Londen al een stuk duurder is dan een of twee jaar geleden, zou je er zomaar spijt van kunnen krijgen als je de trip toch uitstelt.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.