Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
De dollar staat onder druk door het onvoorspelbare tariefpokerspel van Trump en een politieke koersomslag in Duitsland. De recente koersontwikkeling lijkt veel op die van begin 2017. Als de geschiedenis zich herhaalt, gaat de valutamarkt een wilde rit tegemoet.
In het vierde kwartaal leek het alsof de dollar maar één kant op kon: verder omhoog. De munt had de wind in de rug van een goed draaiende Amerikaanse economie. Vanuit het buitenland stroomde veel kapitaal naar Wall Street. Bovendien maakte het groeiende renteverschil met onder meer Europa het relatief aantrekkelijk om vermogen in dollars aan te houden. Bovendien had de munt behoorlijk wat baat bij het vooruitzicht dat Donald Trump na zijn aantreden de handelsrelaties eens flink ging opschudden. De dollar is namelijk behoorlijk in trek tijdens onzekere tijden. Toch is de munt sinds eind februari opeens met 5% onderuit gegaan. Wat is de oorzaak van die daling? En is dit het begin van een grotere glijvlucht?
Zo doet Trump de Amerikaanse economie pijn
Om met het antwoord op de eerste vraag te beginnen: er is een brede waaier van ontwikkelingen en gebeurtenissen die schuilgaat achter de dollardaling. Het hele tariefpokerspel van Trump laat zich steeds meer voelen in de Amerikaanse economie. Als bedrijven straks een stuk meer moeten betalen voor producten waarin materialen of halffabricaten uit bijvoorbeeld Mexico, Canada of China zijn verwerkt, krijgen consumenten uiteindelijk de rekening daarvan gepresenteerd. Het verwachte groeitempo van de economie in de Verenigde Staten komt dan ook wat onder druk te staan. Hierdoor komt er meer ruimte voor de Amerikaanse centrale bank om de rente te verlagen, wat eveneens ongunstig uitpakt voor de dollar.
Duitsland trekt de portemonnee
Ondertussen spelen er in Europa ook allerlei zaken die de euro wat aantrekkelijker maken. In de eerste plaats is dat natuurlijk het enorme Duitse investeringsplan. Onze oosterburen gaan de komende jaren €500 miljard investeren in infrastructuur, defensie en energie. Aan de ene kant geeft dat de bredere Europese economie een boost. Daarnaast speelt mee dat Duitsland het traditioneel zeer behoudende begrotingsbeleid onverwacht loslaat. De rente op Duitse staatsobligaties maakte een sprongetje richting het niveau van Amerikaanse staatsleningen. Door het krimpende renteverschil is het opeens een stuk minder vanzelfsprekend om vermogen aan te houden in dollars in plaats van euro's.
Gaat de geschiedenis zich herhalen?
De vraag of de recente daling de opmaat is voor een grotere glijvlucht, laat zich lastiger beantwoorden. Het is nog twijfelachtig of het Duitse stimuleringspakket zich ook op de wat langere termijn laat voelen op valutagebied. Een andere onzekere factor is het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Het moet wel heel raar lopen als de Federal Reserve morgen al sleutelt aan de beleidsrente. Maar door de afkoelende economie is de kans groot dat er dit jaar meer renteverlagingen komen dan de ene rentezet waar economen tot een maand geleden nog vanuit gingen. De recente koersontwikkeling lijkt veel op die van begin 2017. Indertijd groeide een kleine opleving van de euro uit tot een rally van bijna 20%. Er is geen garantie dat de geschiedenis zich herhaalt, maar het belooft de komende tijd een wilde dollarrit te worden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.