Shutterstock

Opinie Joost Derks

China weerstaat verleiding munt onderuit te trekken

Woensdag 10:00 uur - Joost Derks

Van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is verrassend weinig te merken in het koersverloop van de renminbi. De kans is groot dat het land de verleiding om de eigen munt flink onderuit te trekken ook in de toekomst kan weerstaan.

De oplopende handelsspanning tussen de Verenigde Staten en China laat zich voelen in zo'n beetje elke hoek van de financiële markten. De valutahandel is in dit opzicht en opvallende uitzondering. Toegegeven: de koersuitslagen zijn de afgelopen weken iets groter dan gebruikelijk. Sinds begin april zit er echter nog geen 2% tussen de hoogste en laagste dollar/renminbi-wisselkoers. Dat is kinderspel vergeleken met de enorme koersschokken op aandelen- en obligatiemarkten. De belangrijkste reden voor de relatieve rust is natuurlijk de wijze waarop de Chinese centrale bank (PBOC) de wisselkoers in een stevige greep houdt. Die weerstaat voorlopig heel knap de verleiding om de renminbi eens link omlaag te duwen.

Olie op het vuur? Liever niet!
Als de Chinese munt omlaag gaat, worden de prijzen van goederen uit het land steeds goedkoper in de Verenigde Staten door de omrekening naar dure dollars. In theorie kan China het effect van de steeds hogere importheffingen die Trump via zo'n valutastrategie voor een deel teniet doen. Het grote nadeel is dat een devaluatie van de renminbi een schop tegen het zere been van Trump is. Het land kiest er nadrukkelijk voor om alleen te reageren op Amerikaanse zetten, in plaats van om zelf meer olie op het vuur te gooien. Bovendien wil president Xi Jinping de renminbi laten uitgroeien tot een alternatief voor de dollar. Het stabiele imago waar hij zo naar streeft, zou een flinke deuk oplopen als hij de munt inzet als wapen in de handelsstrijd.

Duidelijk signaal
Vlak na 'Liberation Day' hielden economen en valutahandelaren er rekening mee dat de PBOC de renminbi met 1,8% zou laten vallen. In plaats daarvan ging de wisselkoers met slechts 0,1% omlaag. Die heel bescheiden daling is een duidelijk signaal dat de handelsoorlog voorlopig niet via de valutamarkt wordt uitgevochten. Toch is het meest geleidelijke scenario dat de renminbi wat meer terrein gaat prijsgeven de komende tijd. De hoge Amerikaanse tarieven en vooral de toenemende onzekerheid zetten een behoorlijke rem op een al matig draaiende Chinese economie. Naar verwachting wordt morgen bekend dat het groeitempo in het eerste kwartaal is teruggevallen van 5,4% naar 5,3%.

Reizen naar Vietnam, Maleisië en Cambodja
Voor heel 2025 houden economen rekening met een economische groei van 4,5%. Dat is een duidelijke tree lager dan de 5% waar Peking op mikt. Jinping brengt deze week een bezoek aan Vietnam, Maleisië en Cambodja. Dat is onderdeel van zijn strategie om met meer Aziatische landen een gezamenlijk handelsfront te vormen tegen de Verenigde Staten. Het lijkt bovendien een kwestie van tijd voordat China een groot pakket maatregelen aankondigt om de eigen economie een flinke duw in de rug te geven. Het land staat er dan ook wat beter voor dan de krantenkoppen doen vermoeden. En als de Federal Reserve er straks voor kiest om de beleidsrente terug te schroeven, wordt het voor de PBOC helemaal makkelijk om de renminbi voor een verdere koersdaling te behoeden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks
Reageer op deze opinie

Om te reageren op deze opinie moet u ingelogd zijn.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

Is onder Trump de dollar nog een veilige haven?

Opinie Joost Derks

Op de valutamarkt krijgt Trump wél zijn zin

Opinie Joost Derks

Zo komt het pond in rustiger vaarwater

Opinie Joost Derks

Een stijgende yen is (nog) geen reden voor onrust

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden