Shutterstock

Opinie Joost Derks

Amerikaanse recessie: kwestie van tijd?

4 Oktober 2019 - Joost Derks

Een zwak industriecijfer wakkert de vrees voor groeivertraging in de Verenigde Staten aan. Die vrees schoot ook door naar de rentemarkten en in het koersverloop van de dollar.

Komt er dan toch een recessie aan in de Verenigde Staten? Op dinsdag 1 oktober werd bekend dat de ISM-Index gedaald is naar 47,8%. Wanneer er een percentage onder de 50% wordt bereikt, dan is dit een aanwijzing dat de industrie krimpt. De laatste keer dat deze Index zo laag stond, is meer dan 10 jaar geleden. Het is dus geen wonder dat de beleggers zich zorgen maken over de economie van het land. Door de vrees voor een recessie ging de Dow Jones Index op 1 oktober met ruim 300 punten onderuit. Op woensdag 2 oktober volgde een daling van bijna 500 punten. De laatste keer dat Wall Street een kwartaal zo slecht begon, was in de kredietcrisis van 2008.

Dollar onder druk
Voor de valutawereld is de rentemarkt echter veel belangrijker dan wat er op de aandelenmarkt gebeurt. Aan het rentefront was de boodschap van diverse marktpartijen ook duidelijk. Op futurebeurs CME prijzen beleggers de kans dat de Federal Reserve de rente voor eind oktober verlaagt in op 60%. Voor de publicatie van de economische cijfers was dat nog 40%. Het vooruitzicht van een nieuwe verlaging, maakt de dollar minder wederom aantrekkelijk. In de dagen na de publicatie van de ISM Index, zakte deze munt met bijna 1% terug ten opzichte van de euro.

Uiteraard liet ook de Amerikaanse president Donald Trump weer van zich horen. Hij beschuldigde Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, op Twitter van het feit dat hij de dollar te ver had laten oplopen. Ook zei Trump dat de de rente veel te hoog is. Daarmee gaat hij er gemakshalve aan voorbij dat hij de grootste oorzaak is van de dreigende vertraging van de groei. De handelsoorlog met China creëert veel onzekerheid en zorgt voor hogere kosten. Ondanks de stijgende tarieven, levert China namelijk nog steeds een groot deel van de basismaterialen voor de industrie in de Verenigde Staten. Naarmate Trump de importheffingen verder verhoogt, lopen ook de kosten voor de maakindustrie verder op.

Geen paniek
Het is wat voorbarig om op basis van een tegenvallend industriecijfer in paniek te raken. De Amerikaanse economie leunt steeds zwaarder op de dienstensector, die goed is voor 66% van het bruto binnenlands product (bpp). Deze branche draait een stuk beter dan de industriesector, terwijl het consumentenvertrouwen vooralsnog hoog blijft en de werkloosheid rond het laagste niveau ooit schommelt. Als de Federal Reserve de rente in oktober al verlaagt, is dat hoogstwaarschijnlijk een eenmalige actie. In dat geval kan de dollar later dit jaar de begin 2018 ingezette opmars ten opzichte van de euro weer doorzetten.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Japanse Yen kan weleens flink gaan bewegen

Podcast Valuta met Joost Derks

Eurozone neemt voortouw met renteverlagingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden