Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Het is alweer ruim een week geleden dat Donald Trump is aangetreden als president in de Verenigde Staten. Een relletje met Colombia en een onrustige periode op internationale beurzen zijn een voorproefje wat er op valutagebied kan gebeuren tijdens zijn bewind.
Handelaren op valutamarkten – en in de rest van de financiële wereld – hebben vol spanning toegeleefd naar het aantreden van Donald Trump. Zou hij meteen de stevige handelsmaatregelen doorvoeren waar hij op zinspeelde? Of gebruikte hij vooral veel spierballentaal om leiders van andere landen snel aan de onderhandelingstafel te krijgen? Het is na een week in het Witte Huis misschien wat kort om al de balans op te maken, maar de wijze waarop een relletje met Colombia ontstond en ook weer razendsnel geblust werd, doet vermoeden dat die laatstgenoemde optie het meest waarschijnlijk is.
Relletje met Colombia
Het Zuid-Amerikaanse land weigerde afgelopen weekend twee vliegtuigen met Colombiaanse migranten die door de Verenigde Staten werden teruggestuurd. President Gustavo Petro maakte zich heel boos omdat dit gebeurde in militaire toestellen in plaats van burgervliegtuigen. Na de weigering verbood Trump de ambassade in Bogota om nieuwe visa-aanvragen in behandeling te nemen. Bovendien dreigde hij een tarief van 25% op goederen en diensten uit Colombia in te voeren. Ondanks de opmerking van Petro dat hij 'geen zaken doet met blanke slavendrijvers' werd er binnen een dag een akkoord bereikt over het terugsturen van migranten. De onrust heeft zich ook op valutamarkten laten voelen. De Colombiaanse peso ging binnen een dag met 2% onderuit.
Koersturbulentie
De eerste valutales na een weekje Trump is dan ook dat een opstootje zich behoorlijk kan laten voelen in de wisselkoers. In dit opzicht lijken met name de Mexicaanse peso en Canadese dollar kwetsbaar. Naar verluidt kan er op 1 februari al een heffing ingevoerd worden op goederen uit deze landen. Een tweede valutales is dat de dollar minder onaantastbaar is dan de afgelopen maanden doen vermoeden. De munt deed een stapje terug toen internationale beurzen de week behoorlijk onrustig van start gingen. Na het bericht dat het Chinese DeepSeek een model voor kunstmatige intelligentie heeft ontwikkeld waar weinig rekenkracht voor nodig is, gingen de aandelen van chipfabrikanten hard onderuit. Meestal is de dollar behoorlijk in trek tijdens koersturbulentie.
Wilde rit
De afgelopen dagen zochten valutahandelaren echter vooral dekking in de Zwitserse frank en Japanse yen. Die laatstgenoemde munt had bovendien de wind in de rug van een renteverhoging door de Bank of Japan. Vandaag komt overigens de Federal Reserve bijeen om een besluit te nemen over de Amerikaanse beleidsrente. Het zou een enorme verrassing zijn als er aan het huidige tarief gesleuteld wordt. En dat lokt ongetwijfeld weer een boze reactie uit van Trump, die het liefst zou zien dat de rente stevig daalt zodat de economie weer iets harder kan groeien. Al met al kan de valutamarkt zich zo opmaken voor een wat wildere rit dan tijdens het presidentschap van Joe Biden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.