Shutterstock

Opinie Joost Derks

Hier komt een negatieve spaarrente snel dichterbij

Vandaag 08:00 uur - Joost Derks

In Zwitserland moeten spaarders opnieuw vrezen voor een negatieve rente. De centrale bank probeert met het rentebeleid de populariteit van de frank wat in te dammen. Dat lukt echter maar matig, tot groot verdriet van Rolex en andere luxemerken.

De spaarrente lijkt weer eens een flinke glijvlucht in te zetten. Onlangs verlaagde NN Group het tarief voor bedragen tot €25.000 van 2% naar 1,75%. Voorlopig hoeven spaarders nog niet bang te zijn dat ze een negatieve rente moeten betalen om hun spaargeld ergens te parkeren. In Zwitserland is dat risico een stuk groter. De Swiss National Bank (SNB) heeft de beleidsrente een paar weken voor de jaarwisseling met 0,5%-punt verlaagd tot 0,5%. Die rentestap was een stuk groter dan waar economen rekening mee hielden. Het zou zomaar kunnen dat de rente in de tweede jaarhelft onder het nulpunt uitkomt. Als dan ook de temperaturen in Zwitserland onder het nulpunt uitkomen, kan dat bankbeleid goed uitpakken voor wintersporters.

Eigen munt omlaag trekken
Een lage rente maakt het namelijk minder aantrekkelijk voor partijen om hun vermogen op Zwitserse rekening te parkeren. Dat is overigens ook een van de redenen waarom de SNB ervoor kiest om de beleidsrente een stuk sneller en verder omlaag te schroeven dan bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB). Momenteel ligt het belangrijkste tarief op het Europese vasteland op iets meer dan 3% en daar gaat bij de ECB-vergadering eind deze maand waarschijnlijk maar 0,25%-punt vanaf. Het is overigens niets nieuws dat de Zwitserse centrale bank met het rentebeleid probeert de waarde van de eigen munt wat omlaag te trekken. Dat is een stuk makkelijker dan om te proberen op kunstmatige wijze een rem op stijgingen van de frank te zetten.

Heftige koersbeweging
Die strategie zette de SNB bijna precies tien jaar geleden overboord. Op 15 januari 2015 maakte de centrale bank bekend dat de vaste ondergrens van de euro/frank-wisselkoers van 1,20 werd losgelaten. Hierdoor schoot de Zwitserse munt omhoog en werd zelfs meer waard dan de euro. De koersbeweging was zo heftig dat sommige banken een miljoenenverlies leden. Valutabroker Alpari UK ging zelfs kopje onder. Dat was indertijd groot nieuws, omdat het bedrijf onder meer shirtsponsor was van de Premier League-voetbalclub West Ham United. Na een correctie in de volgende jaren, heeft de frank in april 2018 een nieuwe stijgende lijn ingezet. De waarde van de munt is sindsdien gestegen van 83 eurocent naar €1,06. In ander woorden: alleen al door het wisselkoerseffect werd een wintersportvakantie in Zwitserland 28% duurder.

Veilige haven
Door de beleidsrente terug te schroeven richting – en misschien zelfs tot onder – het nulpunt, wil de SNB een eind maken aan die opmars. De sterke munt zorgt ervoor dat het lastig wordt voor Zwitserse bedrijven om op internationale markten te opereren. Afgelopen najaar riepen onder meer een aantal bekende horlogemerken de SNB al op om de stijging van de frank te stoppen. De lage inflatie van slechts 0,6% laat echter veel ruimte voor meer renteverlagingen. Op valutamarkten worden koersen echter bepaald door meer factoren dan alleen renteverschillen. De Zwitserse frank staat bekend als veilige haven in onzekere tijden. Juist die status zorgt ervoor dat de munt de laatste tijd behoorlijk in trek is. Als Donald Trump het vuurtje onder geopolitieke onrust verder opstookt, komt daar tot groot verdriet van de SNB in 2025 geen verandering in.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks
Reageer op deze opinie

Om te reageren op deze opinie moet u ingelogd zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Opinie Joost Derks

Maakt het VK dezelfde fout als in 2022?

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden