DMK

Nieuws Jaarcijfers 2023

DMK belooft beterschap na forse terugval melkprijs

24 Juni 2024 - Wouter Baan

De Duitse zuivelcoöperatie DMK is bepaald niet content met het uitgekeerde melkgeld aan de leden in 2023, zo laat CEO Ingo Müller weten bij de presentatie van de jaarcijfers. De omzet bleef nagenoeg gelijk aan het jaar daarvoor, maar de winst ging behoorlijk omlaag. Het eigen vermogen is wel wat verbeterd.

Uit een omzet van €5,5 miljard destilleerde DMK vorig jaar een nettowinst van €13,2 miljoen. Dit is krap €10 miljoen minder dan het jaar ervoor. De zuivelreus is op zijn zachtst gezegd niet content met het resultaat, noch met de melkprijs van gemiddeld €41,50 per 100 kilo (bij 4,2% vet en 3,4% eiwit). Daarmee presteert DMK minder dan de concurrentie, zo concludeert het zuivelconcern zelf. Een jaar eerder kon DMK een bovengemiddelde melkprijs presenteren.

Als oorzaak van de terugval wordt verwezen naar extreme marktverstoringen die in 2023 de zuivelsector parten speelden. Hierdoor moest fors worden afgeboekt op de voorraden, vooral op kaas. Door vraaguitval moest er ook meer melk verpoederd worden, wat een lagere valorisatie van de melk gaf. Ook de energiecrisis drukte het resultaat. Een lichtpuntje is dat de solvabiliteitsratio wel wat is verbeterd tot 34,7%.

Fabrieken sluiten
Naast externe oorzaken steekt CEO Ingo Müller ook de hand in eigen boezem. "Je groeit en leert van uitdagingen, hoe pijnlijk die soms ook zijn." Ondertussen is het bedrijf begonnen met een reorganisatie, waarbij vier fabrieken worden gesloten of afgeschaald. Daarbij wordt de focus verlegd naar zuivelproducten met toegevoegde waarde. Concreet houdt dit in dat DMK vooral wil wegbewegen van de poederproductie, hoewel dit niet met zoveel woorden wordt genoemd.

De teleurstellende resultaten in 2023 hebben gevolgen voor het ledenbestand van DMK. Zo'n vijfhonderd boerenleden hebben volgens Duitse media hun lidmaatschap opgezegd, of dreigen dit te doen. Hiermee zou DMK 700 miljoen tot mogelijk zelfs 1 miljard kilo melk kwijt kunnen raken. In 2023 verwerkte DMK 5,5 miljard kilo melk.

De gespannen zuivelmarkten zijn inmiddels genormaliseerd, signaleert DMK. Voor dit jaar wordt dan ook een stabielere melkprijs verwacht dan vorig jaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer

Nieuws Melk

DMK en DOC Kaas aan slag met Duits welzijnslabel

Achtergrond Melk

Stabiele omzet verhult verschuivingen bij DMK

Nieuws melk

DMK dreigt boeren te verliezen, wil fabriek dicht

Nieuws melk

Meer omzet, lagere winst voor Fude + Serrahn

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden