DOC Kaas

Nieuws Melk

DMK en DOC Kaas aan slag met Duits welzijnslabel

5 Augustus 2024 - Klaas van der Horst

De coöperaties DMK en DOC Kaas introduceren vanaf 1 januari 2025 een nieuwe melkstroom. Deze stroom voldoet aan de eisen van het Duitse Haltungsform-Stufe 3 (HF3) en heeft een verdere verbetering van het dierenwelzijn als belangrijkste thema. Deelname staat open voor alle leden en nieuwkomers die aan de eisen voldoen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De melk wordt door DMK Group tot waarde gebracht in een breed assortiment zuivelproducten. De onderneming verwacht een groot deel van dit assortiment om te kunnen zetten naar de normen van het HF3-programma. Melkveehouders kunnen er een toeslag van € 3,00 per 100 kilo melk bovenop de basismelkprijs mee te verdienen.

De marktvraag naar zuivel met het HF3 label is in 2023 begonnen en groeit. Zowel bij kaas als witte zuivelproducten willen Duitse supermarktketens het assortiment omzetten naar producten die voldoen aan de eisen vanuit HF3. Vorig jaar heeft de DMK Group het assortiment van de zuiveldranken al omgeschakeld naar de nieuwe norm

Om aan de groeiende marktvraag te kunnen voldoen, hebben de besturen van DMK en DOC Kaas U.A. besloten om alle Nederlandse en Duitse leden per 1 januari 2025 de mogelijkheid te bieden melk te leveren volgens het programma van QM++. dat komt overeen met Haltungsform- Stufe 3.

Onafhankelijke borging
Het programma focust op meerdere onderdelen, waaronder koecomfort, diergezondheid, kalveropfok, voer, houderij-omstandigheden en bedrijfsomgeving/hygiëne. Ieder onderdeel heeft meerdere criteria waar deelnemende melkveehouders aan moeten voldoen. Daarnaast zijn het hebben van een geldige KKM- en VLOG-erkenning basisvoorwaarden voor deelname aan het programma. De borging vindt plaatst door een onafhankelijke partij.

Deelname aan het HF3-programma is ook mogelijk voor nieuwe leden die zich aanmelden bij DOC Kaas en die aan de criteria voldoen. De nieuwe melkstroom vindt een plaats naast de 'Tuurlijk-stroom' die DOC Kaas in het leven heeft geroepen in samenwerking met Jumbo. 

Eerder dit jaar introduceerde concurrent A-ware met een vergelijkbare melkstroom onder de naam Koebewust. Ook daarvoor wordt een premie betaald van €3,00 per 100 kilo melk.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden