Eigen foto

Gewastour Daan Tap

'Innovator gekozen door oogstrisico op zware klei'

3 April 2023 - Robert Reijerse

Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van fritesaardappelen van het ras Innovator. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer is dat Daan Tap, akkerbouwer in Elst (Gld).

Daan Tap maakt dit jaar zijn debuut in de Boerenbusiness Gewastour. Hij kijkt hij uit naar hoe andere telers omgaan met de teelt van Innovator. De teler heeft afgelopen jaar zelf de switch gemaakt naar Innovator. Deze keuze heeft te maken met met de grondsoort op het akkerbouwbedrijf: rivierklei. Door de teelt van Innovator kan Tap de aardappeloogst naar voren halen in vergelijking met Agria, het ras dat hij eerst teelde.

Meer over het akkerbouwbedrijf van Daan Tap

Het akkerbouwbedrijf van Tap bevindt zich bij Elst (Gelderland), tussen Arnhem en Nijmegen in Overbetuwe. Op een areaal van 120 hectare worden aardappelen, uien, wintertarwe, wintergerst en gras geteeld. De grondsoort waar de gewassen op geteeld worden is zware rivierklei tussen 40% en 75% afslibbaar. De aardappelen hebben een bouwplan van 1 op 7.

Daarom 21 zakelijke en persoonlijke vragen aan Daan Tap, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Aardappelen.

Teel je nog meer aardappelrassen dan Innovator?
"Nee. We willen op het bedrijf aardappelen telen voor de frites. We hebben op het akkerbouwbedrijf jarenlang Agria geteeld, maar door het oogstrisico op de zware rivierklei is de switch in 2022 gemaakt naar Innovator. Die kan je eerder rooien dan Agria. Dat is afgelopen jaar goed bevallen, dus gaan we mee door"

Wat is de voorvrucht voor de aardappelteelt?
"Voor de aardappelen aan wordt wintergerst geteeld. Doordat de wintergerst vroeg kan worden geoogst, komt een groenbemester erachteraan. Voor de groenbemester wordt drijfmest over de gerststoppel uitgereden om de mineralenbalans weer in orde te krijgen. De groenbemester wordt naar acht á tien weken omgeploegd. Dat werkt het beste met de rivierklei."

Wat vindt u het mooiste gewas om te telen op uw bedrijf?
"Het mooiste gewas om te telen vind ik uien, omdat je daar echt invloed hebt op het resultaat. In de uienteelt zie je echt terug wat je doet. Als je ergens te laat mee bent of iets fout doet tijdens de teelt, laat zich dat gelijk gelden. Als je echt alles goed doet, kan je mooie opbrengsten halen in de uien"

Stro verhakselen of persen?
"Het stro op het bedrijf wordt geperst. Van oudsher hebben we een paar klanten voor ons stro. Tien jaar geleden bestond het hele bouwplan nog uit granen. Hierdoor was het stro persen een extra inkomstenbron. Misschien dat ik in de toekomst wel stop met stro persen en het ga verhakselen. Met een rotatie van vijf van de zeven jaren granen, kunnen we de grond in goede conditie houden."

Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt er vooraf bij de aardappelteelt?
"In het najaar wordt de grond geploegd. Rivierklei moet in de winter verweren. Als het voorjaar het toelaat, proberen we voor het aardappelpoten te sleepslangen. Tijdens het poten wordt fosfaat toegevoegd in de rij, daarvoor gebruiken we APP."

Frites of gekookte aardappelen?
"Frites. Gekookte aardappelen vind ik eerlijk gezegd helemaal niks."

Wat is je strategie met de gewasbescherming in de aardappelteelt?
"De strategie is de interval gesloten houden. In de gewasbescherming maken we ook gebruik van een beslissingondersteunend systeem (BOS). Zo min mogelijk spuiten, maar zo vaak mogelijk als het moet. Tijdens de phytophthora bespuitingen worden een bladbemesting toegevoegd."

Wat zijn uw hobby's?
"Skiën. En om naar te kijken ben ik een liefhebber van de Formule 1. Dat was al voordat Max Verstappen meedeed."

Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?
"
Ik ben trots op het bedrijf an sich. Ik denk dat we de bedrijfsgebouwen mooi voor elkaar hebben en dat heeft deels te maken met de bedrijfsverplaatsing tien jaar geleden. Bovendien halen we hier over het algemeen goede veldopbrengsten."

Wat wil je de komende jaren nog veranderen of naar toe werken?
"Vroeger had ik altijd de ambitie om te groeien, maar hier in de buurt is weinig grond beschikbaar door de druk van woningbouw en industrie. Het bedrijf in stand houden, staat daarom voorop. Wanneer er kansen komen, probeer ik ze natuurlijk wel te pakken".

Wat is de beste keuze/verandering geweest de afgelopen jaren op het bedrijf?
"Tien jaar terug ben ik in het bedrijf gekomen. Sindsdien zijn we begonnen met de teelt van aardappelen en uien, in plaats van een volledige graanteelt  Als ik er nu op terug kijk, is dat een hele goede keuze geweest".

Wat staat erop nummer 1 van uw bucketlist?
"Het lijkt me nog wel een keer leuk om een pistenbully te besturen."

Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit in het seizoen?
"Sowieso kijk ik uit naar het begin van het seizoen, als we weer mogen poten en zaaien. De graanoogst is speciaal. Dorsen is het mooiste wat er is in het teeltseizoen".

Worden de aardappelen af land of uit bewaring verkocht?
"We bewaren de aardappelen altijd lang. Omdat we op zware grond zitten, moeten we de aardappelen sowieso eerst droog blazen om de klei eraf te krijgen. De kwaliteit van de aardappelen leent zich over het algemeen goed om te bewaren."

Wat is de verkoopstrategie van de producten?
"We telen dus alle aardappelen voor de lange bewaring op contract of alles vrij. Het ligt aan de contracten. Als de prijzen stijgen, ga ik op contract telen en als de contractprijzen dalen, ga ik vrij telen. Op het moment telen we alles op contract en bewaren lang."

Welk beroep zou je hebben uitgeoefend als je geen akkerbouwer was?
"Geen idee. Toen ik jong was, wilde ik eerst geen boer worden. Wat ik wel wilde, wist ik ook niet. Ik heb een economische opleiding gedaan en daarna in het buitenland op akkerbouwbedrijven gewerkt. Uiteindelijk - toen ik 23 was - heb ik toch besloten het bedrijf thuis in te gaan.

Wat zijn in uw ogen de kansen en bedreigingen voor u bedrijf?
"De bedreiging is vooral het areaal in stand houden door de druk van woningbouw en industrie. De komende jaren kunnen we misschien wel wat areaal verliezen. Het is een kans en bedreiging in één".

Kan er worden beregend? Zo ja, welke strategie hanteer je?
"Op het bedrijf kan goed worden beregend, doordat we hier tussen de rivieren zitten. Overal lopen sloten, dus water is direct beschikbaar. We zorgen dat percelen in goede conditie blijven en dat het perceel goed vochtdoorlatend blijft. We werken voor het derde jaar met de vochtmeter van AgroExact. Die gebruiken we om te bepalen of we gaan beregenen."

Zonvakantie of wintersport?
"Wintersport, het liefst meerdere keren per jaar."

Wat is de reden dat je meedoet aan de gewastour aardappelen?
"Het lijkt mij leuk om met andere telers het gewas te volgen. Kennis delen en contact met andere telers. Je komt ook eens een keer ergens anders."

Aardappelen van eigen bedrijf of aardappelen uit de supermarkt?
"Eerst haalde ik mijn aardappelen kant en klaar uit de winkel. Sinds ik samenwoon, eten we aardappelen van het eigen bedrijf."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 37

Veel uien al in het zwad, volgende week topdrukte

Gewastour uien - week 35

Eerste uien liggen in het zwad, nog weinig grofte

Gewastour uien - week 35

Oogst zaaiuien op het punt van losbarsten

Gewastour aardappel - week 35

Aardappelen zijn slijtende, nagroei kan tegenvallen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden