Eigen foto

Gewastour uien - week 37

Veel uien al in het zwad, volgende week topdrukte

Vrijdag 09:00 uur - Jesse Torringa

De uientelers hebben voor de neerslag van deze week landelijk al flink wat meters gemaakt met de uienoogst. Best wat uien liggen in het zwad en de eersten zijn kort daarop geladen. Vanaf het weekend, wanneer de grond weer bekwaam is na de neerslag, komt de uienoogst in een stroomversnelling is de verwachting.

De neerslag was deze week voor sommige telers een spelbreker met de uienoogst, terwijl die voor anderen erg welkom was. De grond was alweer te hard was om goed uien te rooien zonder beschadiging. Bij een rondgang bij de uientelers van de Boerenbusiness Gewastour blijkt dat er tot begin deze week, voordat de neerslag begon, nog best wat uien zijn gerooid. Inmiddels hebben 5 van de 10 deelnemende telers de uien gerooid. De eerste partij ligt zelfs al achter de planken bij David de Wit in het Noord-Brabantse Lepelstraat.

Afgelopen maandag heeft uienteler Peter Holster uit Marknesse (Flevoland) nog het laatste stuk van zijn perceel gerooid, want dat moest door wat buien in etappes. "We hadden wat pech met de regen afgelopen weekend, waardoor we niet alles konden rooien nadat we waren begonnen. Dan kwam er weer een buitje tussendoor. Het was niet veel, maar het legde het werk wel stil. Uiteindelijk is dat maandag toch nog gelukt en ligt nu alles in het zwad."

De opbrengst valt Holster toch wat tegen, vergeleken zijn eerdere verwachting. "Het hele jaar heeft het perceel er goed opgestaan en als ik het zwad nu zie liggen, valt mij dat toch tegen. Ik had meer opbrengst verwacht, al zit het natuurlijk nog niet in de kist. Het loof was lang en de groei zat er goed in. Richting het einde is het gewas wel snel achteruit gegaan en ging ze snel slijten. Wel is het een grove partij, maar ik had er dus meer van verwacht eerst".

Het zwad bij Peter Holster in Marknesse.

Naast Holster heeft ook uienteler Jan Berend Biesheuvel uit Zeewolde (Flevoland) afgelopen maandag zijn uien gerooid. Hij is best tevreden met wat hij in het zwad ziet liggen, gezien dit late en bijzondere groeiseizoen. "Maandag zijn we begonnen met het rooien van het gewastourperceel, maar het duurt nog wel even voordat we gaan laden. We hebben afgelopen dagen al veel regen gehad, dus in de loop van volgende week zal dat wel eens gebeuren", vertelde Biesheuvel eerder deze week. Ook de afgelopen dagen werd Zeewolde niet overgeslagen door de buien en is er al een behoorlijke som gevallen. "Het zwad valt mij niet tegen gezien het groeiseizoen, maar we weten het pas echt als het in de kist zit."
 

Ook Arjen Jakobs uit Wezup (Drenthe) heeft zijn gewastourperceel vorige week al gerooid onder nog droge omstandigheden. Volgens Jakobs hebben de uien in andere jaren een stuk beter gegroeid dan dit jaar het geval was, zeker in vergelijking met vorig groeiseizoen.

Uienteler René Haaijer, dat naast de eigen uienteelt ook veel loonwerk uitvoert in het noordoosten van Groningen en Drenthe, was voor de neerslag ook al volop in de uienoogst bezig. Maar ook hier houdt de neerslag de boel tot het weekend in ieder geval stil vertelt hij. "We hebben voor de regen al heel wat werk verzet met de uienoogst. Deze week staan we weer even stil, want we hebben veel millimeters gehad. Maar volgende week wordt het weer droog en zijn de rooiomstandigheden ook weer goed. Dan gaat het hard met de uienoogst".

Uienoogst bij Jakobs in Wezup (Drenthe).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 35

Eerste uien liggen in het zwad, nog weinig grofte

Gewastour uien - week 35

Oogst zaaiuien op het punt van losbarsten

Gewastour aardappel - week 35

Aardappelen zijn slijtende, nagroei kan tegenvallen

Gewastour uien - week 34

Uien volop aan strijken en bollen, maar niet overal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden