Agrifoto

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Gisteren 14:30 uur - Jesse Torringa

Ondanks de regenbuien waren verschillende telers van de Boerenbusiness Gewastour hun Innovators aan het rooien afgelopen weekeinde. De verschillen in omstandigheden zijn groot. Anderen moeten nog even wachten op drogere dagen of totdat de aardappelen voldoende zijn afgehard. 

Het lag er net aan waar en wanneer de regenbuien vallen en zijn gevallen. Bij de ene teler is het veel te nat geworden om aan de slag te kunnen in het land, bij de andere aardappelteler waren de rooiomstandigheden super na de regen. Op diverse plekken is daarom een start gemaakt en zijn er, in navolging van het perceel in Dronten, meer percelen gerooid. 

Goede rooiomstandigheden
In het Gelderse Elst zijn de Innovators van het Gewastourperceel zaterdag en zondag gerooid. Dat was uiteindelijk iets eerder dan aardappelteler Daan Tap had verwacht. "Het weer zag er eerst niet naar uit dat we konden rooien, maar dat is veranderd waardoor we dit weekend al konden beginnen." In totaal viel er ruim 27 millimeter vorige week, terwijl er eerder nog het dubbele werd verwacht in Elst.  

Aardappelen rooien bij Tap in Elst (Gelderland).

Het aardappelrooien verliep volgens Tap naar tevredenheid. "Ik heb weinig op te merken aan de rooiomstandigheden. Eigenlijk rooide het perfect. Wat kluiten natuurlijk, maar dat mag eigenlijk geen naam hebben. Het was ook zeker niet te nat. De regen hadden we ook wel nodig, want anders was het zelfs aan de droge kant geweest." Sporen van het natte voorjaar of overvloedige neerslag waren volgens hem zeer beperkt in het perceel.

Vorige week nog te droog
Op het Gewastourperceel in Hank (Noord-Brabant) werd begin vorige week vóórdat de regen viel al een begin gemaakt met het aardappelrooien. Echter moest er worden gestopt omdat het (toen nog) aan de droge kant was, zo vertelde Jacob Branderhorst vorige week. "We hebben even getwijfeld, maar zijn wel begonnen met rooien. We hebben een paar hectare gedaan en zijn daarna toch gestopt. Bovenin de rug was het te droog en hadden we best wat kluiten waardoor beschadiging optrad bij de aardappelen. Je wilt graag wat doen want de tijd gaat toch door en je denkt ook wel even terug aan vorig jaar, maar we moeten geduld hebben." Vandaag (maandag 30 september) staat de rooimachine weer in het land en die door blijft rooien tot dat het weer gaat regenen vandaag.

Rooien in etappes
Ook in het Limburgse Voerendaal is het Gewastourperceel gerooid, al was het weer daar de grote spelbreker afgelopen week. Er werd in verschillende etappes gerooid. Vorige week werd een begin gemaakt met het perceel, maar al snel moest er worden gestopt door de vele neerslag die viel. Later die week werd er weer opgestart, maar ideaal ging het niet vertelt aardappelteler Ruud Steinbusch. "Op gegeven moment was het te nat en hadden we teveel grond met het rooien. Daarom hebben we het later weer geprobeerd. Het wil lastig zeven."

Lotte Steinbusch vertelt ook dat de grond stijf is na dit seizoen. "De grond is nogal stijf en ingedrukt van alle regen dit seizoen. Dat helpt niet mee met het rooien. De opbrengst lijkt wel oké, al is het wel een fijne partij door de vele aardappelen aan een plant."

Aardappelen rooien in Voerendaal (Limburg) op de löss-grond. 
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 39

Uienoogst vergevorderd, merendeel telers is al klaar

Gewastour Uien - week 39

Drukke, maar ook goede week voor uientelers

Gewastour aardappelen - week 38

Eerste Innovators gerooid, nu geduld opbrengen

Gewastour uien - week 37

Veel uien al in het zwad, volgende week topdrukte

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden