Eigen foto

Gewastour uien - week 35

Eerste uien liggen in het zwad, nog weinig grofte

6 September 2024 - Jesse Torringa

De eerste twee percelen gele zaaiuien van de Boerenbusiness Gewastour zijn geoogst. Daarvan is één ook al ingeschuurd, waarmee het bewaarseizoen dus van start gaat. Het rooien ging onder goede omstandigheden. Wat betreft de opbrengst blijft het gissen, al is de maatsortering aan de fijne kant.

De eerste twee percelen die zijn gerooid bevinden zich beiden in het zuiden van ons land. Uienteler Jacky Dieleman liet in het Zeeuwse Philippine zijn rooimachine zakken, terwijl uienteler David de Wit dat in het Noord-Brabantse Lepelstraat deed afgelopen weekeinde. In Philippine is van tevoren beregend om het perceel te kunnen rooien. "De grond was hier aan de droge kant. We hebben er zo'n 5 millimeter op gegooid vóór het rooien en de rooiomstandigheden waren daardoor erg goed. Het rooien ging als een speer."

Het perceel stond er volgens Dieleman niet verkeerd op dit seizoen, al is er wel een hoekje verzopen door het vele water dit groeiseizoen. "Dat is erg jammer, maar het is zo. De rest heeft wel goed kunnen groeien en daar komt wel opbrengst van af. De partij is niet bijzonder grof, maar ik ben wel tevreden. De sortering is wel heel regelmatig." De uien worden de bewaring in gereden, totdat deze vol is. "Waar ik geen ruimte meer voor heb, die moeten dan af land worden verkocht".

Fijne partij
In het Noord-Brabantse Lepelstraat lukte het rooien zonder te beregenen. "We hebben het geprobeerd en dat ging eigenlijk best goed", vertelde David de Wit tijdens het rooien. Het gehele veld was gelijkmatig gestreken en de sortering is erg homogeen. Wel heeft de partij een fijne maatsortering. Dat heeft volgens De Wit deels te maken met de opkomst en groei van alle planten. Met veel planten zijn er ook kilo's te halen. In de proefrooiingen kwam naar voren dat het perceel uitkomt op een dikke 50 ton netto.

Ook deze uien worden niet af land verkocht en liggen sinds donderdagnacht al zelfs in de bewaring. Afgelopen donderdag is het gehele perceel geladen en de partij kwam hierdoor vóór de regen binnen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 37

Veel uien al in het zwad, volgende week topdrukte

Gewastour uien - week 35

Oogst zaaiuien op het punt van losbarsten

Gewastour aardappel - week 35

Aardappelen zijn slijtende, nagroei kan tegenvallen

Gewastour uien - week 34

Uien volop aan strijken en bollen, maar niet overal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden