Agrifoto

Gewastour aardappel - week 35

Aardappelen zijn slijtende, nagroei kan tegenvallen

28 Augustus 2024 - Jesse Torringa

Het aardappelgewas van het ras Innovator is op percelen van de Boerenbusiness Gewastour al aardig aan het slijten. In een 'normaal' of 'gemiddeld' jaar is het moment van slijten niet gek in deze periode. Gelet op de latere pootdata en de grofte van de knollen moet het gewas op enkele percelen eigenlijk nog even doorgroeien. De eerste percelen kleuren al grijs door het beperkte groene loof. Aardappelen rooien is nog wel ver weg.

Op de hoogte blijven van de marktontwikkelingen in aardappelen en andere akkerbouwgewassen? Sluit je dan aan bij duizenden andere telers en neem een abonnement op Boerenbusiness.

Na een relatief droge augustus maand met hoge temperaturen zit het slijten er behoorlijk in bij de aardappelgewassen. Eerder deze maand zagen de deelnemende telers van de Gewastour al dat het gewas achteruit ging, maar nu komt het einde van het groeiseizoen serieus in zicht. Voor een Innovator is dat niet zo gek in deze periode. Maar als telers de groeidagen tellen, dan moet het gewas eigenlijk nog wat langer staan voor de kilo's. Op sommige percelen moeten de aardappelen nog groeien om een gemiddelde opbrengst te halen, melden diverse telers. De verschillen in opbrengst waren ook goed zichtbaar in de proefrooicijfers van week 32.

Weinig grofte
Op het Gewastourperceel in Hellevoetsluis (Zuid-Holland) ziet aardappelteler Kees Trouw dat de groei en daarmee de definitieve opbrengst, waarschijnlijk niet meevalt. "Het gewas blijft nog groen, maar er groeien maar weinig kilo's bij. De aardappelen blijven fijn en worden niet echt goed grof. De opbrengst gaat zo niet meevallen. Daarnaast heb je te veel stukjes in een perceel die slecht staan en dat telt ook hardop in de kilo's."

De vele neerslag van dit voorjaar zie je volgens Trouw ook weer terug nu het droger wordt. "Het wortelgestel is na dit natte voorjaar gewoon te slecht en niet goed ontwikkeld. Het blijft nu weer 14 dagen warm en droog weer en dat doet het gewas absoluut niet goed. Ik probeer de aardappelen met wat bladbemesting nog wat te verwennen en daar doen we het mee." 

Meerdere percelen van de Gewastour tellen een bovengemiddeld knolaantal, zo bleek uit de eerdere proefrooiingen. Daarin kwam naar voren dat het percentage boven 50 mm opwaarts met gemiddeld 58% tegenviel. Deze percelen hebben het lastig om een goede, mooie grove partij te worden, zo geven telers aan. In de regel is dat ook vaak negatief voor de opbrengst. 

Percelen op retour
De mate van slijtage verschilt per perceel en grondsoort, maar gemiddeld genomen gaan de percelen behoorlijk achteruit op het moment. Het perceel in Dronten (Flevoland) is als eerste gepoot en het pootgoed ging in de tweede week van april al de grond in. Aardappelteler Adriaan Wortman geeft aan dat ook hier de groei nagenoeg klaar is. "Het gewas is hard op haar retour. Het kleurt nog wel wat groen, maar veel kilo's komen er niet meer bij denk ik." De oogst laat nog wel even op zich wachten. "De komende tijd gaan we nog niet rooien, dat duurt nog wel even. Dat zit hem in het moment van leveren, want deze partij na de oogst meteen wordt geleverd."

Gewastourperceel in Dronten(Flevoland).

Ook bij aardappelteler Daan Tap uit het Gelderse Elst is het gewas op zijn retour. "Het gewas slijt deze dagen wel hard, vind ik. Maar vergeleken met andere jaren komt het wel redelijk overeen. Meestal spuiten we het aardappelloof in de eerste week van september dood, daar zitten we nu niet ver van af. Wel waren we iets eerder met poten dan gemiddeld" vertelt Tap, die op 2 mei zijn Gewastour perceel had gepoot. 

Gewastourperceel in Elst (Gelderland).

In IJzendijke (Zeeland) kleurt het gewas nog aardig groen, vertelt aardappelteler Brian Salomé. "Hier zie je wel dat het gewas achteruit gaat, maar tot nu toe blijft het nog best groen. Zeker het deel wat later op dit perceel opnieuw is gepoot. Dat is maar goed ook, want hier moet nog heel wat bijgroeien om gelijk te komen met het eerder gepote deel." 

Ook het gewas in het Noord-Brabantse Wouw is op zijn retour. Hier zijn de aardappelen op 18 mei gepoot. Aan de groenere stand van het gewas is de latere pootdata bij aardappelteler Gybert Doggen ook wel te zien.

Gewastourperceel in Wouw (Noord-Brabant).

Minder nagroei
Wat er de komende periode nog bij gaat groeien met het huidige weer, blijft gissen. Hoewel er in sommige gebieden afgelopen weekend nog een beste regenbui is gevallen, is het elders behoorlijk droog en met de warme en droge weersvooruitzichten wordt dat enkel nog droger. Een deel van de gewassen en bepaalde rassen zijn al hard op retour, zoals op de percelen van de Gewastour. Maar ook de later gepote percelen, waar qua tonnen nog veel moet gebeuren om naar een gemiddelde opbrengst te komen, kunnen straks hard achteruit gaan met de huidige weersverwachting. Afgelopen jaar verliepen juli en augustus juist een stuk natter dan nu het geval is. Dat is een groot verschil, wat effect heeft op de nagroei. We hadden ook afgelopen seizoen echter een paar hete dagen in augustus.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 37

Veel uien al in het zwad, volgende week topdrukte

Gewastour uien - week 35

Eerste uien liggen in het zwad, nog weinig grofte

Gewastour uien - week 35

Oogst zaaiuien op het punt van losbarsten

Gewastour uien - week 34

Uien volop aan strijken en bollen, maar niet overal

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden