Het duurt niet lang meer voordat de zaaiuienoogst landelijk in volle gang is. Veel uienpercelen zijn begonnen met strijken of liggen al een tijdje tegen de vlakte, waardoor rooien bij velen al op de planning staat. Enkel het weer moet wat mee zitten. De grond begint in veel gebieden al weer (te) hard te worden om te rooien.
De eerste golf aan zaaiuien is inmiddels al gerooid en geladen en de allervroegste zaaiuien zijn zelfs al geëxporteerd of onderweg. Landelijk staan uientelers de komende weken aan de vooravond van de uienoogst. De meeste percelen zijn al even gestreken en andere zitten in de fase dat de hals wordt gesnoerd. Ook de later gezaaide percelen zonder veel problemen, die vaak wat dikker zijn gezaaid en een dikkere stand hebben waardoor het gewas vervroegd, zijn al op hun retour. Door het latere zaaimoment en de beperkte mogelijkheden dit voorjaar om te zaaien, lijkt de uienoogst redelijk geleidelijk te gaan verlopen van het zuiden tot aan het noorden van Nederland.
De vlotte afrijping van het gewas heeft volgens enkele telers van de Boerenbusiness Gewastour mogelijk ook te maken met de weersomstandigheden van augustus. Het uiengewas had het lastig met de hoge temperaturen in combinatie met droogte. Hoewel er af en toe wel een bui viel, trok het gewas er ontzettend hard aan. Een andere reden voor de snelle afrijping is valse meeldauw, dat ondanks de warme dagen ook afgelopen weken wild om zich heen sloeg. De maand augustus en daarvoor ook juli, telde meerdere dagen met dauwnatte nachten en daarmee lange bladnat periodes. In elke regio wordt de schimmel geconstateerd en een deel van de percelen is er volledig ondergelopen. De lichte aantastingen helpen het gewas ook op hun retour.
Rooiomstandigheden
Uientelers van de Boerenbusiness Gewastour hebben tot vandaag nog geen uien gerooid en geladen, maar in Philippine (Zeeland) rolden vanmiddag waarschijnlijk de eerste uien over de rooimat, zo vertelt uienteler Jacky Dieleman. "De uien maar ook wij zijn er aan toe. De rooiomstandigheden lijken zoals het nu is goed."
Een stuk noordelijker bij het in het Noord-Brabantse Lepelstraat worden de uien naar verwachting dit weekend gerooid. Uienteler David de Wit geeft wel aan dat er waarschijnlijk moet worden eerst beregend om te kunnen rooien. "Ik denk dat we dit weekend de uien gaan rooien. Het gewas gaat hard achteruit. Wel moeten we eerst beregenen. Het perceel is echt zware grond en die wordt met dit weer snel hard." De Wit ziet dat de weersomstandigheden van afgelopen weken impact hebben gehad op het gewas. "Je ziet dat de uien erg snel achteruit zijn gegaan. We hebben wel regen gehad en ook best wel wat, maar de warme dagen hebben wel wat gedaan en impact gehad gezien het zo snel achteruit gaat nu."
Het weer afwachten
In het Zeelandse Kortgene staan de uien nog voor een deel overeind en een stuk groener, meldt uienteler Klaasjan Boer. "Het gewastourperceel is nog best groen. Een deel is wel gestreken maar een kleiner deel staat nog overeind. Hier is de stand erg hol dus dat is de reden. Misschien dat ik deze ook wel een handje help met strijken" zo legt Boer uit, die doelt op machinaal strijken van de uien.
Het groene loof betekent alleen niet dat het rooien nog lang hoeft te duren bij Boer, die de MH er al ruim twee weken op heeft liggen. "Misschien als er wat regen valt in de loop van volgende week dat we ook zomaar beginnen met rooien. De rooiomstandigheden zijn dan goed en het is maar de vraag of er echt nog veel bijgroeit als je de uien daarna laat staan. Ook in Wezup (Drenthe) zijn de uien er bijna aan toe om te oogsten vertelt uienteler Arjen Jakobs. Naar verwachting maakt hij in de loop van volgende week een begin met de uienoogst.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.