Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Arjan Jacobs is een akkerbouwer uit Wezup (Drenthe) en deelnemer aan de Gewastour. Hij ziet de tour als een waardevolle manier om kennis uit te wisselen en inzicht te krijgen in de marktontwikkelingen. Samenwerking met andere boeren is voor hem vanzelfsprekend. Door machines en trekkers te delen, werkt hij efficiënter en houdt hij de kosten beheersbaar.
"De Gewastour vind ik leuk om aan mee te doen", vertelt Arjen. "Er zitten mensen met veel kennis en je hoort wel wat over prijzen en bouwplannen. Het is altijd interessant om dat te weten." Arjen werkt veel samen met boeren in zijn omgeving, bijvoorbeeld door machines en trekkers met elkaar uit te ruilen. "Het maakt het werk efficiënter. Je hoeft niet alles zelf aan te schaffen."
Het bedrijf bestaat uit 65 hectare aardappels, verdeeld over 35 hectare consumptieaardappelen en 30 hectare zetmeelaardappels. Daarnaast teelt hij 35 hectare uien, 30 hectare bieten en de rest van het areaal is bestemd voor maïs en gras.
Voor de Gewastour gebruikt Arjen hetzelfde perceel als zes jaar geleden. "Vorige jaar stonden daar aardappelen, dit jaar staan er rode uien. Het is allemaal zandgrond." De teelt van de gewassen is niet zonder uitdagingen. "De druk van meeldauw en aaltjes is iets waar ik me zorgen over maak. Vorig jaar had ik ook al problemen met ritnaalden bij de uien. Er komt steeds meer op je af." Dit jaar volgen we binnen de Gewastour vier percelen met rode uien. Arjen teelt zelf een perceel rode uien op een stuk land waar vorig jaar suikerbieten groeiden. De voorvrucht op het perceel met gele uien was aardappelen.
Ondanks de uitdagingen blijft Arjen optimistisch. "De teelt brengt hoge kosten met zich mee, maar als er op grotere schaal, zowel binnen Nederland als in de rest van Europa, een tekort aan uien ontstaat, zal de markt zich aanpassen. Op dit moment is de uienmarkt vrij rustig, maar ik verwacht dat de vraag binnenkort toeneemt. Er is nu veel mindere kwaliteit op de markt, maar die wordt uiteindelijk weggewerkt, waardoor er ruimte komt voor betere partijen."
Arjen merkt dat de druk op gewasbescherming steeds groter wordt. "De druk wordt hoger en we kunnen minder middelen gebruiken, dat maakt het spannender." Hij wil ook niet te vroeg zaaien om te voorkomen dat de gewassen ineens te snel doorgroeien en te veel stress krijgen. "Het is belangrijk dat je gewassen niet te veel stress ervaren. Dit jaar wil ik wat meer bewaren, zodat ik zowel gele als rode uien kan bewaren. Het is een manier van risicospreiding."
Op dit moment teelt Arjen alles vrij, zonder contracten. "Dat geeft me de vrijheid om mijn eigen keuzes te maken." Ook overweegt hij om samen met andere telers een spotsprayer aan te schaffen. "Die zijn nog erg duur, dus misschien kunnen we het met meerdere telers samendoen."
Wat betreft de toekomst van de landbouw is Arjen redelijk positief. "Ik zie het goed in. Overal waar er minder van wordt, zal de consumptie toenemen. De vraag naar voedsel blijft altijd." Hij vindt het telen van uien het leukste werk. "De prijsvorming maakt het leuk, het is een soort marktspelletje."
Arjen heeft duidelijke herinneringen aan het begin van zijn landbouwcarrière. "Mijn vader overleed toen ik zestien jaar was. Ik heb toen het bedrijf overgenomen. Eerst ging alles in loonwerk, nu run ik alles zelf." Zijn advies voor jonge boeren is eenvoudig: "Je moet er volledig voor gaan als je het echt wilt doen. Begin gewoon en volg je eigen plan. Er is geen enkele boer die precies dezelfde kant op kijkt." Arjen ziet zijn bedrijf in de toekomst vergelijkbaar met nu. "Ik wil wel uitbreiden in bewaring, maar verder blijft het bedrijf zoals het nu is."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10912097/de-prijsvorming-is-een-soort-marktspelletje]'De prijsvorming is een soort marktspelletje'[/url]
machtig mooie FORDDit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10912097/de-prijsvorming-is-een-soort-marktspelletje]'De prijsvorming is een soort marktspelletje'[/url]
gewoon dubbel klutsen en wat tussen gas