Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
Telers met zaaiuien hebben hun beregeningsinstallatie opvallend vroeg op het land staan. Met het voorjaar van 2024 nog in het achterhoofd leek dat onwaarschijnlijk. Welke strategie hanteren de deelnemers aan de Boerenbusiness Gewastour uien in het beregenen? Die blijkt onderling nogal te verschillen.
Maart 2025 is tot op de dag van vandaag een uitzonderlijke maand qua weersomstandigheden in Nederland. Soms hoge temperaturen, maar vooral veel zonneschijn. Daardoor konden de akkerbouwers in Nederland al relatief vroeg volop aan de slag konden met de voorjaarswerkzaamheden. Voor gewassen als vers gezaaide uien of suikerbieten is een buitje regen nu erg welkom voor een egale start van het gewas. De weersverwachting voor de komende 14 dagen biedt daarop echter weinig hoop. Hoewel er eind vorige week plaatselijk een (licht) buitje gevallen is, lijkt ook de komende periode een voortzetting van het droge weer. Ideaal om uien te zaaien, maar door het aanhoudende mooie weer droogt de grond stukje bij beetje uit, waardoor de zaden op sommige plekken droog komen te liggen.
Wel of niet beregenen?
Hoe kijken de uientelers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour er tegenaan? Wel of niet een vers gezaaid uienperceel berekenen? Bij de deelnemers zijn de verschillen in benadering goed te zien. Arjan Jacobs uit Wezup (DR) was woensdag aan het zaaien en kiest ervoor niet te beregenen. "Nog steeds vocht genoeg in de grond", zegt hij. David de Wit uit Lepelstraat (NB) denkt daar anders over en haalt de haspel uit de schuur: "Sommige zaadjes liggen gekiemd, anderen droog. De tijd van afwachten is voorbij." De Wit geeft 11 mm water, de omstandigheden zijn goed, het is mooi windstil. Jacky Dieleman uit Philippine (Z) laat weten: "Ik heb 10 dagen geleden gezaaid in mooi vochtige grond, inmiddels ligt dat net tussen wal en schip." Bij Dieleman ligt 65% van het zaad gekiemd. Hij was eerst vast van plan te gaan beregenen, maar controle van de uienzaden op het perceel veranderde zijn gedachte. "Het is niet vet met het vocht, maar de meeste zaden komen er aan. We laten de haspel nog in schuur staan."
Zaaidiepte belangrijke factor
Jesse Torringa, commercieel promotor bij De Groot en Slot, voegt toe dat het ook van belang is welk type zaad je gebruikt. "Als geprimed zaad droog komt te liggen, kan er extra verlies optreden." Volgens hem speelt de zaaidiepte een rol in de keuze om te beregenen of niet. Ongeacht de grondsoort is het advies bij De Groot en Slot 2 tot 2,5 cm. "Het beregenen zorgt ervoor dat de bovenste laag grond toch meteen weer wat vaster en 'dunner' wordt. Daarnaast moet je bij het aanhoudend droog weer (wat nu wordt verwacht) mogelijk een tweede keer beregenen als je te ondiep zaait."
Reinder Hogenhout uit Kimswerd (FR) en Ruud Vossebeld uit Beemte Broekland (GLD) hebben nog niet gezaaid; zij vinden het simpelweg nog te vroeg. Klaasjan Boer uit Kortgene (Z) ziet het voordeel van vroeg zaaien, want zijn uien liggen nog in het vocht. Beregenen is voor hem geen optie, dus hij moet het doen met de omstandigheden zoals ze zijn.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.