eigen foto

Gewastour Aardappelen - Week 13

Poten of wachten? Dit doen telers van de Gewastour

25 Maart 2025 - Anna de Jonge - 13 reacties

Nu de temperaturen langzaam stijgen en de grond begint op te warmen, kriebelt het bij veel boeren. Ook de eerste deelnemers aan de Gewastour zijn gestart met het poten van aardappelen. Over het ideale pootmoment verschillen de meningen. Met vroege(re) aardappelen wil je beginnen zodra de grond bekwaam is, maar vroeg poten betekent ook dat in een warme juli en augustus het gewas vroeg op zijn retour gaat. 

Het weer zit in het voorjaar van 2025 zeker niet tegen met goede, droge (bijna al te droge) omstandigheden om te zaaien en poten. Nu we tegen het einde van de maand maart lopen en de weersomstandigheden gunstig zijn, wordt het tijd om te kijken hoever de Gewastour-deelnemers zijn met de voorbereidingen voor het aardappelseizoen en een rondje langs de velden te maken. 

Philip Kroes uit Dronten, Flevoland, was een van de eersten die vorige week maandag is begonnen met het poten van aardappelen. Ook Brian Salomé uit IJzendijke in Zeeuws-Vlaanderen was vorige week donderdag al druk bezig met de vroege aardappelen, maar vindt het voor Innovator nog te vroeg. Daan Tap uit Elst in Gelderland was vorige week donderdag ook bezig met de bemesting van het Gewastour-perceel. Hij rijdt 40 kuub rundveedrijfmest uit en hoopt deze week te kunnen starten met poten.

Maximale rendement halen
Kees Trouw uit Hellevoetsluis, Zuid-Holland, heeft zijn pootgoed inmiddels ontvangen en is bezig zijn pootcombinatie klaar te zetten. Toch houdt hij nog even de weerberichten in de gaten en wacht hij tot volgende week om te beslissen of het tijd is om te beginnen. "Nog vroeg zat", merkt hij op. Ook René Mesken uit het Friese Ravenswoud wacht nog even en wil pas na 1 april beginnen met het poten van zijn aardappelen. "Je moet de grens ergens leggen", zegt René. "De grens van 1 april is gebaseerd op ervaring uit het verleden. Ik wil graag dat de aardappels vlot boven komen."

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration -:-
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time -0:00
 
1x
Advertentie

René wijst erop dat aardappels die erg vroeg gepoot worden, fysiologisch ouder zijn wanneer het zomers droog wordt, wat de weerstand tegen droogte vermindert. "Maar het is voornamelijk gevoel", voegt hij eraan toe. Kees Trouw bevestigt dit en geeft aan dat het met groeidagen te maken heeft: "De kunst is om nog een vitaal gewas te hebben in de periode van hoge temperaturen, eind juli en augustus. Anders sterven ze half augustus heel snel af, en dat gaat ten koste van de opbrengst."

Te vroeg voor Innovater
Brian Salomé is er ook mee eens en legt uit dat hij nu alleen de vroege aardappelen voor aflandlevering poot, terwijl de Innovators nog in de koeling staan. René Mesken teelt enkel Fontane en Innovator voor opslag en vindt de derde of vierde week van april ideaal. Momenteel is hij bezig met kilveren, mest rijden, en kali spuiten, en nog oude oogst afleveren. Gybert Doggen uit Wouw, Noord-Brabant, benadrukt dat droogtegevoeligheid op het zand hier een grote rol speelt. "Andere gewassen gaan eerst in het voorjaar. Tot en met eind mei poten heeft in het verleden nog weinig slechte opbrengsten of kwaliteit opgeleverd", vertelt hij.

Philip Kroes uit Dronten

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Reacties
13 reacties
Abonnee
Arie arme tak 27 Maart 2025
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/aardappelen/artikel/10912329/poten-of-wachten-dit-doen-telers-van-de-gewastour]Poten of wachten? Dit doen telers van de Gewastour[/url]
Zo goed als de omstandigheden nu zijn om te planten zou ik ze zeker in de grond stoppen. Het argument van vroeg afsterven is zeker waar, maar een goed pootbed is heel belangrijk voor de groei.heel lang geleden toen het mechanisch koelen van o.a. Bintje pootgoed gewoon werd, bleek dat koud geplante bintjes met hitte veel vitaler bleven dan op de zelfde tijd geplante voorgekiemde bintjes. De meeste latere rassen van nu kunnen dat koud planten goed verdragen, dus gewoon nu ook doen.
juin 28 Maart 2025
hoe is dat met koud frieslander pootgoed poten ?
Abonnee
CM 28 Maart 2025
juin schreef:
hoe is dat met koud frieslander pootgoed poten ?
Niet. Veel consumptierassen dito niet doen als je tal wil hebben. En zonder tal geen opbrengst.
Abonnee
Flevoboer 28 Maart 2025
Ieder jaar is dat ook weer anders. Het is zo bepalend wat voor weer je er achter aan krijgt, en dat weet je toch nooit van te voren. Als de omstandigheden goed zijn, zou ik gewoon poten.
Abonnee
CM 28 Maart 2025
Flevoboer schreef:
Ieder jaar is dat ook weer anders. Het is zo bepalend wat voor weer je er achter aan krijgt, en dat weet je toch nooit van te voren. Als de omstandigheden goed zijn, zou ik gewoon poten.
Ja ,nu poten onder deze omstandigheden niet uitstellen maar niet koud in koude grond poten bij vooral consumptierassen. Geef een warmtestoot ,poot pootgoed die los zijn. Dat heb je al in de hand bij vroegere ontvangst en goede bewaring. Daar begint het mee. Er zijn frietrassen die koud poten wel verdragen. Bintje verlangde dat zelfs en gaf betere resultaten dan maar om dat van nieuwere frietrassen te zeggen vindt ik nog afwachten.
Abonnee
juun 28 Maart 2025
uiteindelijk bepalen de omstandigheden tijdens de zetting de zetting. daar heeft poottijdstip effect op echter is dat niet te voorspellen wat voor weer je over 5 tot 8 week hebt. dus het blijft altijd een gokje.
Abonnee
CM 28 Maart 2025
Het ideale kunnen we proberen te benaderen voor het poten . Daarna moet je gebruik maken van de natuur. Het is geen kalenderlandbouw.
Abonnee
juun 28 Maart 2025
2 jaar geleden waren de vroegst koud gepote de best zettende. dus of je nu koud gaat poten of wacht zal niet zo veel uitmaken. de zetting wordt bepaald door het weer tijdens de knolvorming.
Jokertje 29 Maart 2025
CM schreef:
juin schreef:
hoe is dat met koud frieslander pootgoed poten ?
Niet. Veel consumptierassen dito niet doen als je tal wil hebben. En zonder tal geen opbrengst.
Dat tal is niet zo belangrijk als de hoeveelheid planten per ha, dik planten...
Abonnee
CM 29 Maart 2025
Jokertje schreef:
CM schreef:
juin schreef:
hoe is dat met koud frieslander pootgoed poten ?
Niet. Veel consumptierassen dito niet doen als je tal wil hebben. En zonder tal geen opbrengst.
Dat tal is niet zo belangrijk als de hoeveelheid planten per ha, dik planten...
Het houdt wel een keer op. Tot hoever ga je dan om dat te compenseren. Je kan alles overdrijven en veel meer poters kosten ook geld .
Abonnee
joepi 30 Maart 2025
In drogere jaren is vocht belangrijker dan temperatuur. Of te wel hoe vroeger je poot hoe meer vocht je kan houden in je pootbed. Achteraf weet je altijd wanneer de beste pootweek was. Omstandigheden zijn momenteel prima en warmer weer op komst. Volgende week poten we ze erin.
Abonnee
Klaas Kerel 1 April 2025
gelukkig zijn de contracten eenzijdig naar beneden bijgesteld, kom nooit aan de 35 ton zo.
Abonnee
kleine aardappel 1 April 2025
Gewoon poten dat de grond nog kous is dat zal wel maar die wordt vanzelf wel een keer warmer. Vanochtend de bieten en de uien bekeken het zaad wat ondiep lag maar wel in het vocht is gekiemd en het zaad wat dieper ligt moet nog kiemen.
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Wat doen de actuele
aardappel noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Gewastour Uien- Week 16

Neerslag helpt telers, maar niet overal valt regen

Gewastour Aardappelen - week 16

Vroeg gepoot op veel Gewastour-percelen

Gewastour Klaasjan Boer

'Soms krijg je de deksel op je neus'

Gewastour Week 15- Uien

Uien komen traag op gang door droogte en kou

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden