Eigen foto

Gewastour Klaasjan Boer

'Soms krijg je de deksel op je neus'

14 April 2025 - Anna de Jonge

Het bedrijf van Klaasjan Boer en zijn zoon Pieter zit nu precies twintig jaar in Kortgene. Klaasjan kwam er destijds heen vanuit Rhoon, waar hij moest vertrekken vanwege natuurcompensatie voor de uitbreiding van de Maasvlakte.

Hij begon in Kortgene met 80 hectare en breidde in de loop der jaren uit naar 120 hectare. Voor de toekomst ziet hij misschien wel meer mogelijkheden in samenwerking met een veehouder, van wie hij nu al mest afneemt en grond ruilt.

Meer over het akkerbouwbedrijf V.O.F Boer en Zn.

In totaal is het akkerbouwbedrijf V.O.F Boer en Zn. 120 hectare groot. De gewassen die worden geteeld zijn zaaiuien, consumptieaardappelen, suikerbieten en graan. Ieder jaar wordt er circa 10 hectare zaaiuien geteeld met een teeltrotatie van 1 op 8. Een deel op eigen land en een deel op ruilgrond. De grondsoort is zavel en lichte klei, grotendeels van 25% tot 35% afslibbaar.

Strategie gericht op lang bewaren
Klaasjan teelt uien en kiest daarbij bewust voor de rassen Dormo en Hyfive. Dormo teelt hij vanwege de kwaliteit, vooral de hardheid. Hyfive kiest hij meer vanwege de opbrengst en omdat het ook een goede bewaarui is. Dit jaar ligt er ook een stukje met een vernieuwde Dormo, de Storo. Zijn strategie is er sowieso op gericht om langer te bewaren. "Je wilt altijd het beste eruit halen en dan ben je soms geneigd om te lang te wachten", zegt hij daarover. "Soms krijg je dan ook de deksel op je neus."

Hij teelt alles vrij, zonder contracten, en denkt dat hij daar het verst mee komt. "Je zal er dan ook een keer naast zitten, maar de laatste jaren kom je snel boven de contractprijzen die worden aangeboden." Een groot nadeel voor hem is dat er op zijn percelen geen mogelijkheid is tot beregenen. Daardoor mist hij soms opbrengst, en in die gevallen is een contract voor hem helemaal niet aantrekkelijk. "Als ik niet aan de kilo's kom, heeft zo'n contract voor mij weinig waarde."

Zorgen over de toekomst
Als hij vooruit kijkt naar de toekomst van de landbouw, maakt hij zich zorgen. Het verdwijnen van middelen en de steeds strengere beperkingen baren hem zorgen. Hij denkt dat met name meeldauw en phytophthora grote problemen gaan worden, net als het verdwijnen van onkruidmiddelen. Ook aaltjes en insecten ziet hij als toenemende bedreigingen. "Nu gaat het nog wel een beetje, maar het wordt gewoon minder. Mest wordt minder, kunstmest willen ze minder... Dit gaat niet goed komen", zegt hij.

Hoe dit opgelost moet worden, weet hij ook niet precies. "Ik denk dat het gewoon een keer mis moet gaan. En dat gaat ook een keer gebeuren. Maar dan is het wel te hopen dat het op Europees niveau misgaat en niet alleen hier, anders zie je uiteindelijk maar weinig effect daarvan."

Samenwerken en vrijheid
Wat hij het mooiste vindt aan het boer zijn, is de vrijheid: "Buiten rommelen en bezig zijn." Af en toe op kantoor zitten vindt hij ook niet erg, zo doet hij de meeste administratie zelf. Het moeilijkste vindt Klaasjan om als iets niet wil lukken toch een goed humeur te houden. "Dat is soms lastig. En zolang je gezond bent is dat eigenlijk belangrijker, maar je neemt het toch mee naar huis." De toekomst ziet hij vooral in meer samenwerking, zoals met de veehouder. "Je creëert een kringlooplandbouw en iedereen doet waar die goed in is."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gewastour Brian Salomé

'Door NKG is bodem beter in staat vocht vast te houden'

Gewastour Uien- week 17

Uien Gewastour dit jaar extreem vroeg gezaaid

Gewastour Jacky Dieleman

'We nemen liever het risico van de vrije markt'

Gewastour Uien- Week 16

Neerslag helpt telers, maar niet overal valt regen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden