Eigen foto

Gewastour Hubert Linders

Innovatief gewas naast traditionele akkerbouw

Dinsdag 14:00 uur - Anna de Jonge

Hubert Linders is de derde generatie op zijn bedrijf. Twaalf jaar geleden verkocht hij zijn locatie aan de gemeente, waar hij een kas met aardbeien en varkens had. Na de verkoop besloot hij zich volledig op de akkerbouw te richten, wat altijd al zijn passie was. Het gaf hem meer zelfstandigheid en bovendien wist hij toen al dat hij geen opvolger had. De overstap voelde voor hem als een logische keuze.

De laatste jaren is hij gaan nadenken over duurzame teelten en innovatieve gewassen. Zo is hij recent gestart met de teelt van de Paulownia-boom, ook wel Kiri-boom genoemd. Deze boom groeit extreem snel en neemt daardoor veel CO2 op. Wat hem bijzonder maakt, is dat hij tot vijf keer opnieuw kan aangroeien vanuit dezelfde aanplant. Omdat de Paulownia als gewas wordt beschouwd en niet als bosbouw, ziet Hubert hier toekomst in en heeft hij besloten om deze biologisch te telen. 

Naast duurzame gewassen blijft de traditionele akkerbouw voor hem belangrijk. De uienteelt is daar een goed voorbeeld van. Dit jaar teelt hij het ras Summit, een ouder ras waarvan hij hoopt dat het goed presteert. Vorig jaar had hij Hyroad, en hoewel dat niet tegenviel, vindt hij het lastig om te bepalen of de resultaten door het ras kwamen of door de weersomstandigheden. Eerder werkte hij met High Five, wat hem ook goed beviel. Sinds 2016 teelt hij uien, nog voordat de teelt echt populair werd in zijn regio. Hij zag potentie in zijn grond en vindt het een leerzame teelt met zowel goede als slechte jaren. 

Meer over het akkerbouwbedrijf van Linders

Op het akkerbouwbedrijf van Linders (Nederweert, Limburg) worden op ongeveer 90 hectare gewassen geteeld. De gewassen zijn: winter en zomertarwe, fritesaardappelen, zaaiuien, maïs en gras. 

Uitdagingen in gewasbescherming en waterbeheer
Gewasbescherming blijft daarbij een uitdaging, zowel bij herbiciden als fungiciden. Een ander groot risico voor de teelt is wateroverlast. Door de hoogteverschillen in zijn grond blijft dit een probleem, al heeft hij zich hier de laatste jaren voor verzekerd. Draineren is een optie, maar moet verplicht peilgestuurd gebeuren. Hoewel het grootste deel van zijn land gedraineerd is, blijven sommige stukken lastig, vooral waar veen in de grond zit. Die stukken blijven nat en bieden weinig draagvlak. Ook over beregening bestaan misvattingen, merkt hij op. "Mensen zeggen altijd dat beregenen zinloos is als het hard waait en de zon schijnt, maar dat is onzin. Als het water uit de bron komt, is het zo koud dat het niet zomaar verdampt. Het werkt dus wel degelijk."

Om beter om te gaan met gewasbescherming en precisielandbouw, investeerde hij vier jaar geleden in een wingsprayer. Dit systeem haalt 99,9% driftreductie, maar heeft ook nadelen. "Je moet een hele fijne dop van 015 gebruiken. Vooral bij uien is soms een grovere dop nodig om brandschade te voorkomen. Daardoor moet ik de dosering aanpassen en ongeveer twee derde van de normale hoeveelheid middel gebruiken."

Toekomst van de landbouw en bedrijfsopvolging
Wat hem bezighoudt, is de opkoopregeling en de toekomst van de landbouwsector. "In mijn omgeving stoppen veel bedrijven, vooral de grote. Dat is zonde. We hadden een mooie sector en we doen het wereldwijd goed, maar hier lijkt alles te moeten verdwijnen. Dit speelt al veertig jaar en nu is het echt zover." 

Toch ziet hij ook kansen. "Biobased gewassen zoals vezelhennep en vlas worden steeds populairder. Nederland is altijd het braafste jongetje van de klas in de landbouw, maar de regels hier zijn soms te streng vergeleken met andere landen." De onzekerheid over wetgeving maakt het echter lastig om toekomstplannen te maken, vindt hij. "Je wilt investeren, maar als de overheid de regels verandert, kan dat alles overhoophalen. De overheid is onbetrouwbaar en dat maakt langetermijnbeslissingen risicovol."

Met zijn eigen bedrijf is hij nog lang niet van plan te stoppen. Hij zou het mooi vinden als iemand het zou overnemen en ziet toekomst in de Paulownia-bomen. Stoppen op zijn 67e ziet hij niet zitten, hij wil doorgaan tot zijn 75e, al zou hij dan wel afbouwen. "Als er geen opvolger is, gun ik het liever een jonge boer dan een groot bedrijf."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien- Week 14

Droogte maakt dit jaar anders dan laatste twee

Gewastour Adriaan Wortman

Aardappelen telen voor frites van Five Guys

Gewastour Uien - week 13

Uien beregenen voor 1 april: noodzaak of overbodig?

Gewastour Aardappelen - Week 13

Poten of wachten? Dit doen telers van de Gewastour

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden