Agrifoto

Nieuws Rabobank

'2022 een van de zwaarste jaren op vlak van inputs'

29 September 2021 - Niels van der Boom

De verkrijgbaarheid en prijzen van gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen kunnen weleens problematisch worden komend seizoen. Dat zegt Rabobank-analist Wes Lefroy in een nieuw rapport dat de bank tweejaarlijks publiceert. Het zijn niet alleen de kunstmestprijzen waar boeren zich zorgen over moeten maken, ook de beschikbaarheid en kosten van gewasbescherming is een issue.

Rabobank publiceert tweemaal per jaar een rapport over de kunstmestmarkt (Global Fertiliser Outlook). De conclusies in de laatste uitgave zijn niet mals. De prijsniveaus van veel meststoffen bevinden zich op het hoogste niveau in een decennium en de verwachting is dat deze voor de korte tot middellange termijn op dit niveau blijven. Daarnaast zijn er de logistieke problemen om voldoende product op tijd te leveren.

2022 wordt zwaar
Senior analist Lefroy denkt dat de situatie zeker tot in het eerste kwartaal van 2022 aanhoudt. Voor urea en fosfaatmeststoffen bijvoorbeeld. Hij noemt 2022 een van de zwaarste en meest uitdagende jaren die boeren tegemoet gaan op het vlak van inputs. Niet alleen vanwege het 'fertiliser complex' maar ook vanwege de situatie in de gewasbescherming.

Als voorbeeld wordt glyfosaat genoemd. Het middel is dan relatief goedkoop, 65% van het totaal gebruik aan gewasbeschermingsmiddelen behoort toe aan deze herbicide. De in China geproduceerde glyfosaat is inmiddels 75% in prijs gestegen, schrijft de bank. De productie ervan wordt beperkt omdat de grondstoffen ervoor niet altijd voldoende voorhanden zijn.

Nu inkopen voor leverzekerheid
Ondanks de huidige torenhoge prijzen roept Lefroy akkerbouwers in Australië – waar hij werd geïnterviewd – op om nu na te denken over hun inkoopbeleid met de verwachting in het achterhoofd dat prijzen opnieuw stijgen. Daarbij verzeker je dat de producten die je bestelt ook daadwerkelijk geleverd worden. Omdat de prijzen van granen en oliehoudende zaden als sojabonen en koolzaad zich op een hoog niveau bevinden, blijven de meststoffenprijzen naar schatting ook hoog. Rabobank verwacht dat de prijzen van maïs, soja en tarwe tot in het derde kwartaal van 2022 bovengemiddeld hoog geprijsd zijn. Dit houdt de kunstmestprijzen in de benen.

Waar de gestegen gasprijzen zorgen voor dure stikstof, zijn er andere redenen voor een hoge fosfaatprijs. De hoogste sinds 2011. Zo exporteert China minder omdat de overheid hier de rem op zet. Rabobank verwacht zelfs dat akkerbouwers wereldwijd minder fosfaat gaan toepassen, omdat het, ook bij deze hoge graanprijzen, niet voldoende uit kan. Door de logistieke problemen zijn de kosten van het transport van kunstmest met zo'n 10% gestegen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Nieuws Kunstmest

Kunstmestdump en spanning zet EU op scherp

Nieuws Aardappelen

Aviko en Rabobank gaan telers financieel steunen

Analyse Kunstmest

Rusland wil exportheffing op kunstmest schrappen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden