Agrifoto

Nieuws Neonicotinoïden

Neonics ook schadelijk voor nuttige insecten

8 Augustus 2019 - Jeannet Pennings

Nuttige insecten, zoals biologische bestrijders en bestuivers, staan ook bloot aan neonicotinoïden. De mogelijk negatieve neveneffecten van insecticiden zijn tot nu toe echter vooral gerapporteerd voor bijen, die de nectar en het stuifmeel uit de bloemen consumeren.

Recente studies laten zien dat insectenpopulaties snel achteruitgaan. De onderzoekers van de Universiteit van València en Wageningen University & Research vroegen zich af hoe groot de rol van insecticiden hierin is. Met hun studie hebben zij een nieuwe route van blootstelling van nuttige insecten aan neonicotinoïden ontdekt.

In honingdauw
Het team kwam erachter dat de insecten blootstaan aan neonicotinoïden via een bron die meer voorkomt dan nectar: honingdauw. Insecten (zoals bladluizen, wolluizen, wittevliegen en bladvlooien) zuigen plantensappen op van met neonicotinoïden bespoten of bewerkte planten. Nu blijkt dat de neonics ook in de uitscheiding (honingdauw) van deze insecten terecht komt. Deze honingdauw is een belangrijke voedselbron voor veel nuttige insecten en is daardoor giftig voor bijvoorbeeld sluipwespen en zweefvliegen. Het leidt tot sterfte binnen enkele dagen.

In 2018 besloot de Europese Commissie 3 neonicotinoïden te verbieden voor het gebruik in open teelten, vanwege de risico's voor bestuivende insecten zoals bijen. De European Food Safety Authority (EFSA) vraagt de lidstaten en stakeholders nu om advies voor de risicobeoordeling van pesticiden met betrekking tot bijen in de Europese Unie. De sterfte van nuttige insecten door blootstelling aan neonicotinoïden via honingdauw is tot nu toe niet in de risicobeoordelingen meegenomen. 

Nieuwe gewasbeschermingstrategieën
De nieuwe route van blootstelling verdient opname in deze beoordeling, stellen de onderzoekers. "De studie onderstreept opnieuw dat er nieuwe gewasbeschermingstrategieën ontwikkeld moeten worden. Die moeten niet afhankelijk zijn van breedwerkende insecticiden (zoals neonicotinoïden)."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Achtergrond Gewasbescherming

Dit verandert in het middelenpakket voor 2025

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden