Agrifoto

Nieuws Gewasbescherming

Toepassing glyfosaat verder uitgekleed

23 April 2019 - Niels van der Boom - 16 reacties

Op vrijdag 19 april heeft minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) de Tweede Kamer geïnformeerd over moties aangaande gewasbescherming. Deze moties gaan onder andere in op glyfosaat, diquat en neonicotinoïden. De antwoorden ondersteunen de eerdere 'Toekomstvisie gewasbescherming 2030'.

Glyfosaat is op dit moment misschien wel het heetste hangijzer in de gewasbeschermingssector. In deze Kamerbrief informeert de minister de Tweede Kamer naar aanleiding van een motie die Tjeerd de Groot (D66) indiende. Deze motie ging over het inperken van de toepassing van glyfosaat.

Minder toepassingen
Het doodspuiten van blijvend grasland, een 'pre-harvest-bespuiting' en het jaarlijks toepassen van het onkruidmiddel (kalenderspuiten) worden opgenoemd als toepassingen die kunnen vervallen. Glyfosaat mag alleen binnen een geïntegreerde aanpak worden toegepast. Minister Schouten onderschrijft het laten vervallen van de toepassingen. Zij ziet chemische gewasbescherming als laatste redmiddel.

Europese lidstaten zijn momenteel bezig met de herbeoordeling van alle middelen waarin glyfosaat zit (ongeveer 50 middelen). Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) is de rapporteur voor de Europese Unie en verwacht de onderzoeken eind 2019 te hebben afgerond. Het versnellen van de besluitvorming, wat de Kamer graag zou zien, is niet mogelijk volgens de minister.

Overgangsperiode
Het uitvoeringsprogramma omtrent de 'Toekomstvisie gewasbescherming 2030' moet duidelijkheid scheppen over een toekomst waarbij glyfosaat minder of niet kan worden toegepast De mechanische of de ecologische onkruidbestrijding moet het alternatief bieden. De minister wil afspraken maken voor een overgangsperiode. Ook wordt een overleg gepleegd met initiatieven die bijvoorbeeld FrieslandCampina en Natuurmonumenten aankondigen. Zij willen het glyfosaatgebruik nu al verminderden of stoppen.

Afgelopen jaar maakte Natuurnetwerk Brabant bekend dat op pachtgrond in deze provincie geen glyfosaat meer mag worden toegepast. Ook de gemeente Den Bosch kwam in het nieuws met soortgelijke maatregelen. De gemeente wil pachters van gemeentelijke gronden ontmoedigen het middel te gebruiken. De lokale partijen eisten dat de gemeente ook iets deed tegen verkoop van glyfosaat aan particulieren, maar daar ziet de gemeenteraad niets in.

Antwoorden op andere middelen
Ook bij het wegvallen van de middelen diquat en thiram ziet de minister mechanisch als het antwoord. Onderzoek van Wageningen Economic Research (WUR) leert dat mechanisch en thermisch bestrijden (branden) een beperkt negatief effect heeft op het bodemleven. De invloed op de insecten is echter sterk wisselend. Alleen voor broedende akkervogels is mechanische bestrijding destructief.

De Kamerbrief staat verder uitgebreid stil bij vragen van Helma Lodders (VVd) over het verhogen van MRL's bij 8 werkzame stoffen, waaronder de neonicotinoïde clothianidin. Ondanks dat deze stof in de Europese Unie volledig is verboden, mag behandeld product van buiten Nederland wel worden behandeld. De minister zegt niet verantwoordelijk te zijn voor de toepassing in andere landen. Dat geldt ook voor een ontheffing op neonicotinoïden-behandeld zaaizaad (Cruiser SB). Dat dit voor oneerlijke concurrentie zorgt, noemt zij onoverkoombaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior marktspecialist akkerbouwgewassen bij DCA Market Intelligence. Hij maakt vooral analyses en marktupdates over de aardappelmarkt. In columns deelt hij zijn scherpe blik op de akkerbouwsector en technologie.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
schoenmakers1 23 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/akkerbouw/artikel/10882199/toepassing-glyfosaat-verder-uitgekleed]Toepassing glyfosaat verder uitgekleed[/url]
is niet onoverkoombaar, alleen de wil is er niet
Kikker 23 April 2019
Is best mogelijk maar gaat wel een uitdaging worden met Carola haar knuffel landbouwbeleid. Sinds ik modern ploeg gaat mijn roundup gebruik stevig omhoog.
Abonnee
emotie politiek 23 April 2019
Uit deze berichten blijkt maar weer dat Carola en lnv beleid maken op aannames en emotie. Realiteit en positie ten opzichte van de rest van de wereld is geheel uit balans. We lopen nu al voorop en als Carola haar zin door drijft is het gedaan met de agrarische sector en prijzen zo de Nederlandse boer achter aan in de rij op de wereldmarkten. Best asociaal om je zo op te stellen. Het gaat om voedsel de eerste levensbehoefte van de mens. Daar mag je niet mee spotten om je eigen linkse idealen mee te verwezenlijken.
Hoog productieve gronden worden zo langzaam geradeerd naar bio gronden en opbrengsten. Terwijl klimaat en en infrastructuur gewoon op orde zijn in Nederland.
Ik heb andere ideeën bij duurzaam ondernemen. Maar ja
Kjol 23 April 2019
Och ja, flikker alles hier alles maar over de schutting, importeren we het voedsel toch, wat er daar op gespoten mag worden is Schouten niet verantwoordelijk voor...hoe hypocriet.
Abonnee
roy 23 April 2019
schouten snapt nog niet dat bij duurzaam ploegen ook onkruidbestrijding hoort. En een breed middelenpakket om ziekten weerstand te bieden. Moet ze eens minister van volksgezondheid worden, gaat ze alle geneesmiddelen verbieden. Moet je kijken hoe snel ze af moet treden...
Zeeuwtje 24 April 2019
Sputter sputter klaag klaag.
Zeur niet mensen. Als exporterend land produceren we veel te veel.
Dit is de perfecte manier om extensiever te gaan boeren.

Varkens gesanneerd 15 jaar geleden.
Nu fosfaatrechten tonnen per veeboer gros melkveehouders wacht nog heel even en verkoop en casht.

Straks akkerbouw saneren veel te dure grond en veel te veel oude mensen. Onhoudbaar!! Nu ontmoedigingsbeleid draaien ruimt veel boeren op.
Doel bereikt
Berry 24 April 2019
De gehele europese samenleving.vergrijst. Niet alleen de.akkerbouwers in Nederland
Charel 24 April 2019
Ze zijn weer het DOMSTE mannetje van de klas.
Westbrabander 24 April 2019
Een mechanisch alternatief voor fungicide thiram?
peer 27 April 2019
je kunt je grasland doodspuiten en na 7 dagen het al omploegen dan wordt het niet geel en ziet de burger er niets van en de werking is er dan al
want dat gele gras dat doet het hem
Wim 27 April 2019
"Alleen voor broedende akkervogels is mechanische bestrijding destructief"
En die hebben we toch meer dan genoeg?
Wanneer leren ze daar dat elk voordeel ook nadelen heeft, heb ik het nog niet over CO2 gehad.
Jos 27 April 2019
Branden is het alternatief???? Hoe destruktief voor alle boven de grond levende insecten en kleine dieren!!! Dan neemt het aantal insecten zeker de komende jaren met 90 procent af. Mechanisch ??? Weg met het weidevogel bestand en die zwarte rook uitstotende tractoren hebben helemaal geen effect op de natuur en de co2 uitstoot! Toch???
Bram Vos 27 April 2019
Goeie genade, de geoene minister en beleidsmedewerkers doen onder druk van de greenpeace enzo net alsof bio voedsel de oplossing is.
Drama, na 5 keer schoffelen is er geen weidevogel meer over me dunkt.
Kan me enorm ergeren aan de houding van die lui. Doen alsof ze Jezus zijn, vandaar dat Schouten het pruimt.
A.M 28 April 2019
Onbegrijpelijk,. dat wij niet in staat zijn deze emotie politiek te keren. Als wetenschap in het straatje past zijn zaken bij de politiek zo een agenda punt. Als een wetenschap niet in het straatje past wordt het weggeschoven. En dat is nu precies wat er in links Nederland aan de hand is. Het is ook daarom dat de extremen in ons land steeds meer toenemen. Want D66 en Gr Links zijn even extreem als Pvv, en Forum.
Ze spelen allemaal met emotie en niet met ratio. Het ergste van partijen aan de linkerkant is dat ze ook nog per definitie vinden dat ze gelijk hebben en doek zeer denigrerend over anders denkende mensen. Wat ook heel gevaarlijk is dat bij deze clubs economie ondertussen altijd op de laatste plaats staat. En Emotie met stip op !
kees 28 April 2019
A.M schreef:
Onbegrijpelijk,. dat wij niet in staat zijn deze emotie politiek te keren. Als wetenschap in het straatje past zijn zaken bij de politiek zo een agenda punt. Als een wetenschap niet in het straatje past wordt het weggeschoven. En dat is nu precies wat er in links Nederland aan de hand is. Het is ook daarom dat de extremen in ons land steeds meer toenemen. Want D66 en Gr Links zijn even extreem als Pvv, en Forum.
Ze spelen allemaal met emotie en niet met ratio. Het ergste van partijen aan de linkerkant is dat ze ook nog per definitie vinden dat ze gelijk hebben en doek zeer denigrerend over anders denkende mensen. Wat ook heel gevaarlijk is dat bij deze clubs economie ondertussen altijd op de laatste plaats staat. En Emotie met stip op !
Korte en zeer goede verwoording van het hedendaagse.
vlaming 28 April 2019
Die emotie politiek geld voor heel West-Europa en zal enkel gekeerd worden als ze eens honger hebben of als het eten heel duur is.
Jammer genoeg is dit nog niet voor morgen omdat veel collega denken dat ze steeds meer moeten produceren aan een hongerloontje.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Akkerbouw

Zorgen over glyfosaat-resistentie in Engeland

Nieuws Gewasbescherming

Uitstel verplicht gesloten vulsysteem op handen

Analyse Ondernemen

Beleggers niet overtuigd van chemievrije landbouw

Nieuws Aardappelen

'Coronatest' voor aardappel spoort phytophthora op

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden