Glyfosaat, misschien wel de bekendste en meest gebruikte herbicide ter wereld, is weer eens in het nieuws. Dit keer niet vanuit de milieubeweging maar vanuit een landbouwkundig perspectief. In het Verenigd Koninkrijk is namelijk voor het eerst een populatie van een onkruid gevonden die resistent is geworden tegen glyfosaat. Wereldwijd zijn er al talloze gevallen gemeld van resistentie.
Op een perceel in Kent is Italiaans raaigras aangetroffen dat een resistentie heeft ontwikkeld tegen glyfosaat, zo heeft de Weed Resisance Action Group (Wrag) van de AHDB (de Britse evenknie van BO Akkerbouw) afgelopen week bekendgemaakt. Sinds 2019 zijn er in het VK meer dan driehonderd monsters onderzocht op resistentie tegen herbiciden. Tot dusver zijn er geen andere gevallen van resistentie tegen glyfosaat gevonden, al zijn er wel enkele gevallen die nog in onderzoek zijn.
Geen nieuw probleem
Wereldwijd zijn er talloze gevallen gemeld van resistentie. Volgens het agrarisch adviesbureau ADAS zijn er inmiddels wereldwijd 354 gevallen van glyfosaat-resistentie vastgesteld bij 57 verschillende onkruidsoorten. De meeste gevallen doen zich voor in landen als de VS, Canada, Australië en Zuid-Amerika. In die landen wordt maïs en soja geteeld die middels genetische modificatie (GMO) bestand is tegen glyfosaat, de zogenaamde Roundup Ready-rassen. Daar worden naast glyfosaat nauwelijks andere werkzame stoffen voor onkruidbestrijding gebruikt, vaak ook nog in combinatie met minimale grondbewerking.
In de EU zijn eerder gevallen van glyfosaat-resistentie vastgesteld (in Spanje in 2006 en in Italië in 2012). In beide gevallen is het resistente onkruid niet verder verspreid. AHDB roept telers in het VK op om resistentiemanagement serieus te nemen. Zorg dat er geen onkruid overschiet, maximaliseer de effectiviteit, wissel alternatieven af en volg het effect van aan maatregel, zijn enkel van de tips van de AHDB. Om de situatie te monitoren en de potentie voor extra gevallen in kaart te brengen, is er komend voorjaar een testprogramma.