Chemiegigant Bayer houdt binnenkort een speciale aandeelhoudersvergadering om in te gaan op problemen die zijn ontstaan rond de overname van Monsanto, en het geërfde dossier glyfosaat. Bestuurders hebben hun twijfels geuit over Werner Baumann, de CEO bij Bayer, waardoor in de gelederen van het bedrijf commotie is ontstaan.
In een vergadering op vrijdag 26 april heeft 55% van de aandeelhouders tegen het besluit van de overname van Monsanto gestemd, en daarmee werd openlijk getwijfeld aan hun vertrouwen in Werner Baumann. Hij is verantwoordelijk voor Bayer AG. Een bron binnen de Duitse chemiereus laat aan persbureau Bloomberg weten dat er binnenkort een speciale vergadering wordt belegd met de aandeelhouders.
Pijnlijk dossier
Bayer legde $63 miljard op tafel om Monsanto over te nemen. Dat is het bedrijf duur komen te staan, want met de overname erfde Bayer ook het dossier glyfosaat (Roundup). Dit heeft ondertussen tot 13.400 rechtszaken in de Verenigde Staten geleid. Met slechts 2 zaken achter de rug, is de beurswaarde met een ongelofelijke €35 miljard gedaald. Aandeelhouders hebben weinig vertrouwen in een herstel, vanwege de rechtszaken die in de pijplijn zitten.
De meningen over wat er nu moet gebeuren lopen uiteen. Sommigen zijn van mening dat Bayer zich moet omringen met de beste advocaten, om zodoende schadelijke uitspraken te pareren. Anderen pleiten voor een CEO die harder optreed. Een derde strategische optie is het opbreken van Bayer in losse bedrijven, zodat de farmaceutische tak niet nadelig wordt beïnvloed door de landbouw.
Bayer zelf wil niet reageren op de commotie en zegt dat de bestuurders blijvend met de zaak bezig zijn. De aandeelhouders kijken uit naar de komende weken. Zij verwachten namelijk dat het bedrijf tegemoet moet komen aan de aandeelhouders en zorgen weg moet nemen.
Nieuwe studie
Het nieuws komt tegelijk met een nieuwe studie uit de Verenigde Staten. Het milieuagentschap EPA (Environmental Protection Agency) laat in een verklaring weten dat nieuw onderzoek naar glyfosaat ertoe heeft geleid dat zij opnieuw bevestigd zien dat de herbicide niet schadelijk is voor de gezondheid. Deze resultaten zijn in lijn met vele andere internationale onderzoeken.
Naast het gevaar voor mensen, kreeg het EPA ook veel reacties binnen aangaande het effect op insecten. Het agentschap kan niet uitsluiten dat glyfosaat een nadelig effect heeft op bepaalde soorten bestuivers en de monarchvlinder. Dit mogelijke risico is echter afhankelijk van de manier waarop het toedienend wordt. Door boeren hierover voor te lichten, is er geen risico, zo schrijft voorzitter Andrew Wheeler.
Sonny Perdue, de Amerikaanse landbouwminister, is blij met het wetenschappelijk onderzoek van het EPA. Hij zegt dat de uitkomst in lijn is met andere onderzoeken. "Wanneer we in 2050 zo'n 10 miljard mensen willen voeden, hebben we alle beschikbare middelen nodig (waaronder glyfosaat)", zegt hij. Bij het EPA werken 18.000 medewerkers waarvan ruim de helft wetenschapper, ingenieur of specialist is op het gebied van milieubescherming.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/financieel/artikel/10882294/blijft-bayer-overeind-in-glyfosaatdebat]Blijft Bayer overeind in glyfosaatdebat?[/url]