China is in de greep van het Coronavirus. Diverse grote steden zitten op slot en mondkapjes zijn niet aan te slepen. Ook buiten China wordt de situatie nauwlettend gevolgd. Hoe kijken Nederlandse slachterijen en FrieslandCampina tegen de uitbraken van het virus, op deze voor hun belangrijke afzetmarkt, aan?
Wat begin 2020 met een uitbraak op een veemarkt in de stad Wuhan begon, is uitgemond in een ware crisis. Intussen is het dodental gestegen tot 170 en zijn bijna 8.000 mensen besmet, zo laten Chinese autoriteiten weten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vergadert vandaag, 30 januari, of de internationale noodsituatie moet worden uitgeroepen.
Bijna heel China ligt op zijn gat. Steden zijn nagenoeg uitgestorven en veel mensen blijven uit voorzorg thuis. De vakanties rondom het Chinees nieuwjaar, dat vorig weekend plaatsvond, zijn met een week verlengd. De vraag is of de agrarische export, zoals varkensvlees en zuivel, geraakt gaan worden. Vooralsnog heerst er vooral onzekerheid, zo blijkt uit een rondgang.
'Nog niet in paniek'
Volgens Addy van Rooi, directeur bij Van Rooi Meat, stond de Chinese vraag sowieso al op een laag pitje vanwege de viering van het Chinees nieuwjaar. De Europese vrieshuizen zitten daarom vol vlees en iedereen wacht op het moment dat China weer aan de markt komt. Toch is hij niet in paniek. "Los van het Coronavirus hadden wij al ingecalculeerd dat de Chinese vraag nu nog tam zou zijn. Historisch duurt het nog enkele weken dat China weer varkensvlees gaat importeren." Wel denkt hij dat het Coranavirus de export mogelijk kan verstoren, wanneer het normale levensritme in China niet snel op gang komt. "Los van het Coranavirus ben ik echter positief over de afzetkansen in China."
David van Someren, vleesverkoper bij Compaxo Zevenaar, spreekt eveneens van onzekerheid. "Wanneer de steden voor lange tijd op slot gaan, wordt het logistiek gezien een lastig verhaal om varkensvlees te verschepen. Voor ons is het extra lastig dat we 6 à 7 weken vooruit moeten denken, want zolang zijn de containers onderweg. Stel dat dan nog niet gelost kan worden, dan heb je natuurlijk een groot probleem."
Ook Vion zit in onzekerheid, zo werd aan het begin van de week al medegedeeld. De slachterij stuit op logistieke problemen door de afsluiting van steden. Hierop nemen de Chinese importeurs een afwachtende houding aan en dat zet een rem op de export van varkensvlees.
Reisverbod bij FrieslandCampina
Jan Willem ter Avest, woordvoerder bij FrieslandCampina, spreekt over koffiedik kijken in deze onzekere situatie. "Met het oog op de viering van het Chinees nieuwjaar hebben we de bevoorrading aangepast, zoals dat andere jaren ook gebruikelijk is." Of de zuivelexport op de langere termijn wordt aangetast, kan hij niet inschatten.
FrieslandCampina heeft intern al wel maatregelen getroffen. Zo reizen de medewerkers uit voorzorg niet meer af naar China. Dit reisverbod geldt niet alleen voor het Nederlandse personeel, maar ook voor de medewerkers in de omliggende Aziatische landen. "Verder volgen we de bevelen van de Chinese autoriteiten op voor de activiteiten die we ter plekke doen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10885718/corona-maakt-slachters-en-frieslandcampina-onzeker]Corona maakt slachters en FrieslandCampina onzeker[/url]