Shutterstock

Achtergrond Coronavirus

Corona maakt slachters en FrieslandCampina onzeker

30 Januari 2020 - Wouter Baan - 9 reacties

China is in de greep van het Coronavirus. Diverse grote steden zitten op slot en mondkapjes zijn niet aan te slepen. Ook buiten China wordt de situatie nauwlettend gevolgd. Hoe kijken Nederlandse slachterijen en FrieslandCampina tegen de uitbraken van het virus, op deze voor hun belangrijke afzetmarkt, aan? 

Wat begin 2020 met een uitbraak op een veemarkt in de stad Wuhan begon, is uitgemond in een ware crisis. Intussen is het dodental gestegen tot 170 en zijn bijna 8.000 mensen besmet, zo laten Chinese autoriteiten weten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vergadert vandaag, 30 januari, of de internationale noodsituatie moet worden uitgeroepen. 

Bijna heel China ligt op zijn gat. Steden zijn nagenoeg uitgestorven en veel mensen blijven uit voorzorg thuis. De vakanties rondom het Chinees nieuwjaar, dat vorig weekend plaatsvond, zijn met een week verlengd. De vraag is of de agrarische export, zoals varkensvlees en zuivel, geraakt gaan worden. Vooralsnog heerst er vooral onzekerheid, zo blijkt uit een rondgang. 

'Nog niet in paniek'
Volgens Addy van Rooi, directeur bij Van Rooi Meat, stond de Chinese vraag sowieso al op een laag pitje vanwege de viering van het Chinees nieuwjaar. De Europese vrieshuizen zitten daarom vol vlees en iedereen wacht op het moment dat China weer aan de markt komt. Toch is hij niet in paniek. "Los van het Coronavirus hadden wij al ingecalculeerd dat de Chinese vraag nu nog tam zou zijn. Historisch duurt het nog enkele weken dat China weer varkensvlees gaat importeren." Wel denkt hij dat het Coranavirus de export mogelijk kan verstoren, wanneer het normale levensritme in China niet snel op gang komt. "Los van het Coranavirus ben ik echter positief over de afzetkansen in China."

David van Someren, vleesverkoper bij Compaxo Zevenaar, spreekt eveneens van onzekerheid. "Wanneer de steden voor lange tijd op slot gaan, wordt het logistiek gezien een lastig verhaal om varkensvlees te verschepen. Voor ons is het extra lastig dat we 6 à 7 weken vooruit moeten denken, want zolang zijn de containers onderweg. Stel dat dan nog niet gelost kan worden, dan heb je natuurlijk een groot probleem." 

Ook Vion zit in onzekerheid, zo werd aan het begin van de week al medegedeeld. De slachterij stuit op logistieke problemen door de afsluiting van steden. Hierop nemen de Chinese importeurs een afwachtende houding aan en dat zet een rem op de export van varkensvlees.

Reisverbod bij FrieslandCampina
Jan Willem ter Avest, woordvoerder bij FrieslandCampina, spreekt over koffiedik kijken in deze onzekere situatie. "Met het oog op de viering van het Chinees nieuwjaar hebben we de bevoorrading aangepast, zoals dat andere jaren ook gebruikelijk is." Of de zuivelexport op de langere termijn wordt aangetast, kan hij niet inschatten.

FrieslandCampina heeft intern al wel maatregelen getroffen. Zo reizen de medewerkers uit voorzorg niet meer af naar China. Dit reisverbod geldt niet alleen voor het Nederlandse personeel, maar ook voor de medewerkers in de omliggende Aziatische landen. "Verder volgen we de bevelen van de Chinese autoriteiten op voor de activiteiten die we ter plekke doen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
Robin Petty 30 Januari 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10885718/corona-maakt-slachters-en-frieslandcampina-onzeker]Corona maakt slachters en FrieslandCampina onzeker[/url]
Why is the Netherlands buying any food stuffs from China? It has been known for a long time they are pervors of swine flu via their pork products. And now you would risk the health of the dutch people by continuing to import possibly infect food????
Ton Westgeest 30 Januari 2020
Hoe grillig is de wereld geworden. Het doet denken aan de 7 plagen uit het dikke boek....
Branden in Australië, overstromingen Indonesië en Brazilië, spinnen plaag in Australië, dierziektes varkenspest en vogelgriep, bevolkings- ziekten Corona Griep, ebola en HIV, Tsunami's en Vulkaan uitbarstingen. Grote droogtes en structureel water tekort....

Wat nu als je als land niet je eerste levensbehoeften kan verzorgen?? Als je je geheel afhankelijk hebt gemaakt van het buitenland???

Hoe dom is het als je je boeren zo behandelt?? en je je laat leiden door de hype van de activisten......
RWillem 30 Januari 2020
Jammer jongens! Waar de corona virus heers is nog een zelfvoorzienend stuk in China!!!!!! China is groot! Het is dus een leugen dat dit de varkensprijs beïnvloed!!!
regelbedenker 30 Januari 2020
Heeft de F Campina straks weer een mooi smoesje waarom de melkprijs zo laag is
Jan 30 Januari 2020
Niemand weet hoe het echt zit maar wel lekker makkelijk om dit weer te gebruiken in het kader van ...de vraag valt weg.....prijzen naar beneden.....boertje kapot maken.
vanplateringen 30 Januari 2020
Zo is het Jan. Trouwens, kunnen de slachterijen ook niet de biggenprijs bepalen? Dan gaat ook deze prijs in ieder geval naar beneden. Of is het een politiek spelletje om de biggenprijs torenhoog te laten gaan?
Abonnee
Boerke 30 Januari 2020
Denk dat de mesterij het over 4 maanden heel zwaar krijgt met dit vooruitzicht en deze biggenprijzen
Jan 30 Januari 2020
Van Plateringen, je moet in langspeelplaten gaan handelen, gaat je goed af.
vanplateringen 30 Januari 2020
Nou Jantje, ik moet helemaal niks. Pipo.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Nieuws Varkens

Vion bepaalt varkensprijs voortaan later in de week

Analyse melk

FrieslandCampina en Milcobel een droomhuwelijk?

Analyse Melk

Fusie FrieslandCampina en Milcobel: 5 conclusies op rij

Nieuws melk

DOC Kaas keert weer nabetaling uit over 2024

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden