Shutterstock

Nieuws Varkens

Vleesverwerkers luiden noodklok om dure varkens

15 April 2019 - Wouter Baan - 10 reacties

De snelle stijging van de varkensprijs baart vleesverwerkers grote zorgen. De vereniging voor de vleeswarenindustrie in Europa (Clitravi) roept alle partijen in de varkensketen op om deze kosten samen te verdelen.

De prijs voor varkensvlees is wereldwijd sinds januari met ongeveer 30% gestegen. De reden hiervoor is de sterk toegenomen vraag vanuit China, wat wordt veroorzaakt doordat het land met Afrikaanse varkenspest kampt. Rabobank verwacht dat de Chinese productie dit jaar met 35% kan slinken. De impact van deze productiedaling is groot, omdat circa de helft van de productie in dat land plaatsvindt. 

Varkensvlees belangrijkste grondstof
De gestegen varkensprijzen zorgen ervoor dat vleesverwerkers in Europa met duurdere grondstofkosten kampen. De impact hiervan is groot, zegt Clitravi, gezien de prijs voor varkensvlees 50% tot 75% van de kostprijs bedraagt. Bovendien is varkensvlees de belangrijkste grondstof voor de Europese vleeswarenindustrie. Clitravi verwacht dat deze hogere prijzen voorlopig de nieuwe werkelijkheid zijn, zo schrijft de organisatie in een persbericht.

Recent vond in het Oostenrijkse Salzburg de jaarvergadering van Clitravi plaats. Daar hebben aangesloten organisaties, waaronder de Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNW), zorgen uitgesproken. Clitravi spreekt daarbij zelfs van een bedreigende situatie voor de vleesverwerkende industrie en roept de ketenpartners op gezamenlijk de lasten te dragen. 

Speculanten verstoren markt
Ook Jos Goebbels, voorzitter van de VNW, uit zijn zorgen. Zijn inschatting is dat de markt wordt gedreven door speculanten die voorsorteren op de vraag vanuit China en daarom grote hoeveelheden varkensvlees invriezen in vrieshuizen door heel Europa. De beschikbaarheid van varkensvlees voor vleesverwerkende industrie komt daarmee onder grote druk.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
10 reacties
Hansje 15 April 2019
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/varkens/artikel/10882087/vleesverwerkers-luiden-noodklok-om-dure-varkens]Vleesverwerkers luiden noodklok om dure varkens[/url]
Heerlijk dat dit nog kan, varkens zijn al 20 jaar 25 cent te goedkoop
koentje 15 April 2019
Toen de varkenshouders massaal richting bijzonder beheer werden gedreven door de slechte prijzen heb ik ze niet gehoord.
BIGGENFOKKER 15 April 2019
Wat een flauwe kul de boeren draaien onderhand weer een week winst en iedereen maakt zich al weer gek.
Vorige week nog wezen uit eten betaal 55 € voor 5 potten bier en wat eten.
Abonnee
hogman 15 April 2019
20 jaar niets hoeven geven en nu gaan huilen.....zielig volk
gertjan 15 April 2019
als ze goedkoop zijn de winst ook verdelen
Abonnee
crisis 16 April 2019
zodra er 15 varkensboeren in de quote 500 staan gaan we aan tafel
wat een jankers!
op naar de 2.50 per kilo
speklap 18 April 2019
crisis 2,50 is wel wat hoog op dit moment wellicht over een 2 maanden, 2,20 is nu een prijs die wel haalbaar is met normale verdeling , daarmee bedoel ik dat deze prijs betaald kan worden door slachterijen en vleesverwerkers die geen langdurige contracten hebben, en vrij zitten qua afzet.
vanplateringen 19 April 2019
Speklap, langdurige contracten moet je natuurlijk nooit afsluiten wanneer het slecht zit, dus geheel 2018. Idioot wanneer een slachterij eind 2018, op een dieptepunt, contracten afsluit. Het kan immers alleen maar beter worden!
erik 20 April 2019
ik zou zeggen nu prijs verhogen van de producten en zo laten, als de varkensprijs zakt kunnen we de winst die dan gemaakt wordt in de keten verdelen
Abonnee
crisis 20 April 2019
De verwerkers hebben er zelf voor gekozen om het (te goedkoop) vlees van vorig jaar richting Azië te verkassen om er zo een forse marge voor te ontvangen,vervolgens slinkt het aanbod varkens dankzij de te lage notering over de afgelopen jaren .
het gevolg is een leegloop in west Europa van varkenshouders omdat er geen jonge aanwas van ondernemers meer is die met een toekomstperspectief en de financiële middelen om de alsmaar oplopende kosten te kunnen dragen.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
varkens & voer noteringen

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Varkens

Zes oorzaken waarom varkensprijs onderuit gaat

Nieuws Varkens

Van Rooi Meat houdt winst nog redelijk op peil

Nieuws Varkens

Stevige correcties op de varkensprijzen

Nieuws Varkens

Nog niet eerder was Duitse varkensprijs zo lang stabiel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden