Shutterstock

Nieuws Varkens

Nog niet eerder was Duitse varkensprijs zo lang stabiel

26 Juni 2024 - Wouter Baan - 1 reactie

Al liefst 18 weken staat de Duitse varkensprijs op €2,20 per kilo. Ook deze week blijft de toonaangevende notering in Europa stokstijf staan. Stabiele perioden zijn de varkensmarkt niet vreemd, maar zo lang kwam in de recente geschiedenis nog niet eerder voor.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook rond de jaarwisseling was sprake van een stabiele periode toen de VEZG-notering vijftien weken op rij onveranderd bleef. In de jaren daarvoor bleef stabiliteit meestal beperkt tot een periode van maximaal tien weken. Gaan we nog wat langer terug in de tijd, dan bleef stabiliteit meestal beperkt tot circa vijf weken. Wat dat aangaat, is het huidige stabiele marktsentiment in Duitsland uniek te noemen. In Nederland zat er de afgelopen maanden wel wat beweging in de varkensprijzen, maar in een beperkte bandbreedte. In grote lijnen zijn de Nederlandse noteringen ook al tijden stabiel.

Veel varkenshouders zouden een paar jaar geleden blind getekend hebben voor dergelijke stabiliteit op historisch gezien hoog prijsniveau, maar vandaag de dag ligt dat toch anders. De kosteninflatie in de keten maakt dat het huidige prijsniveau voor vleesvarkenshouders vaak maar net genoeg is om zwarte cijfers te schrijven. Met name de hoge biggenkosten laten zich gelden.

Onzekerheid in markt geslopen
Daarom was de hoop in de markt dat de varkensprijzen in aanloop naar de zomervakantie zouden stijgen, gesteund door het mooie weer en sportevenementen die de vleesconsumptie van een impuls voorzien. Op dit moment is dat echter geen haalbare kaart. Onder meer door Afrikaanse varkenspest in Duitsland en de handelsspanningen tussen Europa en China is er onzekerheid in de markt geslopen.

Regenradar
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden