De particuliere vraag naar varkensvlees is in Duitsland van januari tot april 2016 met 7,1 procent gedaald. Dat is ten opzichte van diezelfde periode in het jaar daarvoor. Dit werd donderdag 15 juni gemeld door het Agricultural Market Information Society (AMI).
Hiermee is de trend van de afgelopen daar doorgezet. Ook steeg de prijs voor varkensvlees, in de periode van januari tot en met april 2016, met 4,2 procent.
Andere vleessoorten, andere trend
Hoewel er veel minder varkensvlees werd gekocht, is er duidelijk een andere trend zichtbaar in de vraag naar andere vleessoorten. Zo steeg de vraag naar rundvlees en gevogelte wel behoorlijk. Rundvlees werd vooral in gewicht meer gekocht. Dat was opvallend, omdat de prijzen met 3,7 tot 9 procent stegen.
De vraag naar pluimvee steeg met 2,9 procent. In die sector heeft men vooral geprofiteerd van de toegenomen vraag naar kalkoenvlees. In de eerste 4 maanden van het jaar zijn ook ietwat meer vleesproducten en worsten gekocht.
Oorzaken van de daling
Het toenemende aandeel van de out-of-home-consumptie is gegroeid. Echter, wordt er dan vaker gekozen voor gevogelte of rundvlees. Daarnaast is de voorbereiding van varkensvlees complexer, dan dat van andere vleessoorten. Dat past niet bij de huidige maatschappij.
Ook heeft het weer invloed gehad op de vraag vanuit de consument. Varkensvlees is vooral populair op de barbecue. Doordat er lange periodes met koud weer zijn geweest, is de vraag naar rundvlees gestegen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.