Na enkele chaotische jaren is het Verenigd Koninkrijk er klaar voor om de handelsbanden met Europa weer aan te halen. Voor Nederlandse exportbedrijven valt daarbij mogelijk nog een valutavoordeeltje te halen.
Door de heftige koersstijging van de afgelopen weken is het verleidelijk om 2024 uit te roepen tot het jaar van de dollar. Sinds de Amerikaanse presidentsverkiezingen is de munt 5% in waarde gestegen ten opzichte van de euro. Het zou zelfs zomaar kunnen dat een euro en een dollar net als in 2022 straks weer evenveel waard zijn. De koerscapriolen van het Britse pond zijn de laatste tijd wat minder spectaculair, maar deze munt is dit jaar zelfs nog wat meer gestegen dan de dollar. Voor een deel is dat te danken aan een wissel van de wacht in het Lagerhuis. Sinds de verkiezingen van 4 juli heeft de Labour Partij daar voor het eerst in veertien jaar een meerderheid.
Brexit terugdraaien?
In de tussenliggende periode vond onder het bestuur van de Conservatieve Partij het Brexit-referendum plaats en stapte het Verenigd Koninkrijk na chaotische onderhandelingen uit de Europese Unie. Die zet wordt voorlopig niet teruggedraaid. Maar de Labour-regering zoekt wel meer toenadering tot de Europese Unie. Gisteren hield Rachel Reeves als de Britse minister van Financiën voor het eerst sinds 2020 een toespraak voor haar collega's uit de eurozone. Ze benadrukte dat het na een periode van verdeeldheid en chaos nu zaak is om op handelsgebied de banden tussen het Verenigd Koninkrijk en het Europese vasteland aan de halen.
Pas op de plaats
Behalve van een normalisering van het handelsbeleid profiteert het pond vooral ook van een groeiend rentevoordeel. De Europese Centrale Bank (ECB) gaat donderdag de beleidsrente naar verwachting met een kwart procent verlagen tot 3,0%. Economen houden er al rekening mee dat dit tarief volgend jaar in vier stappen daalt tot 2,0%. Op deze manier wil de ECB de zeer lage economische groei aanjagen. Aan de andere kant heeft de Bank of England (BoE) juist meer oog voor de inflatie die in oktober nog net boven de officiële doelstelling lag.
Mooi 2025 voor het pond
De kans is dan ook groot dat er aan de overkant pas op de plaats wordt gemaakt tijdens de BoE-vergadering op 19 december. Momenteel staat de Britse beleidsrente nog op 4,75%. Dat tarief daalt in 2025 naar schatting met twee of hooguit drie stapjes. Het vooruitzicht dat het renteverschil met het Europese vasteland alleen maar groter wordt, maakt het aantrekkelijk voor partijen om hun vermogen aan te houden in ponden in plaats van euro's. Na een sterk 2024 kan het pond zich mogelijk opmaken voor een verdere stijging in het nieuwe jaar. Dat is goed nieuws voor de Nederlandse exportsector, maar een tegenvaller voor wie binnenkort eens op stap wil in Londen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.