Shutterstock

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

27 November 2024 - Joost Derks

De Verenigde Staten zijn niet het enige land waarvan de munt na recente verkiezingen in de lift zit. De Japanse yen profiteert van het vooruitzicht dat de nieuwe regering een wat ruimer financieel beleid voert dan waar het aanvankelijk naar uitzag. Mogelijk wordt de munt een van de valutaverrassingen van 2025.

Sinds de verkiezingszege van Donald Trump steelt de dollar de show in de valutawereld. De munt krijgt vleugels door het vooruitzicht van een snelle economische groei in de Verenigde Staten en dankzij de rol van veilige haven in onzekere tijden. De dollar wint terrein op de euro, renminbi, het pond en veel andere valuta's. De Japanse yen is echter een opvallende uitzondering. Net als in de Verenigde Staten, is de kracht van deze munt het gevolg van een spannende verkiezingsstrijd. Een maand geleden verloor de Liberaal Democratische Partij (LDP) voor het eerst in vijftien jaar de meerderheid in het Japanse parlement. Zelfs met vertrouwde coalitiepartner Komeito komt de partij twaalf zetels tekort om helemaal zelf het economische beleid uit te stippelen.

Economisch vuurtje opstoken
Hoewel het Japanse fiscale jaar pas eind maart van start gaat, laten de nieuwe politieke verhoudingen zich nu al voelen. Onder druk van de Democratische Partij voor het Volk (DPP) laat premier Shigeru Ishiba een pakket maatregelen van omgerekend €135 miljard optuigen om de economie een duw in de rug te geven. Naar verwachting wordt de bevolking deels gecompenseerd voor hogere elektriciteits- en brandstofprijzen. Daarnaast zou de drempel voor het laagste belastingtarief wat omhoog gaan en krijgen huishoudens met een laag inkomen wat geld op hun rekening gestort. De maatregelen wijzen erop dat het financieel beleid van de nieuwe regering een stuk minder behoudend is dan waar financiële markten op anticipeerden.

Rentekloof wordt kleiner
Voor de yen is vooral van belang dat de fiscale stimulans de deur weer wat verder openzet voor de Bank of Japan (BOJ) om de beleidsrente sneller te verhogen. Sinds half maart is dit tarief voorzichtig opgeschroefd van -0,1% naar 0,25%. Inmiddels verwacht een groot aantal economen dat de BOJ bij de beleidsvergadering op 18 december daar nog 0,25%-punt bij doet, waarna in 2025 nog een of twee rentestappen kunnen volgen. Zo kiest de Japanse beleidsrente een heel andere richting dan die van de Verenigde Staten. Volgens datatool Fedwatch verwachten handelaren dat de Federal Reserve het belangrijkste tarief met 0,5 tot 1%-punt verlaagd in de periode tot eind volgend jaar.

Verkeerde been
Als dat daadwerkelijk gebeurt, zit er straks een verschil van 3%-punt tussen de Japanse en Amerikaanse beleidsrente. Aan het begin van dit jaar was die rentekloof nog bijna 6%-punt. Voor beleggers wordt het dus minder makkelijk om in Japan geld te lenen en dat in andere landen tegen een hoger rendement aan het werk te zetten. Het is natuurlijk geen uitgemaakte zaak dat de yen in 2025 terrein wint. Het zou niet de eerste keer zijn dat de valutawereld op het verkeerde been wordt gezet door de BOJ. Bovendien valt het ook niet uit te sluiten dat de munt wat schade oploopt als Trump straks een handelsoorlog met China ontketent. Maar voorlopig ligt er ruimte voor de yen om wat verder uit het dal te klimmen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Opinie Joost Derks

Amerikaanse burenruzie zet valutawereld op scherp

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden