Shutterstock

Opinie Joost Derks

Pas op, de dollar kan nog verder stijgen

13 November 2024 - Joost Derks

Ondanks een renteverlaging van de Federal Reserve heeft de dollar in de week na de Amerikaanse verkiezingen behoorlijk terrein gewonnen. Een stijgende inflatieverwachting en de wijze waarop Donald Trump zijn kabinet samenstelt, stoken het vuurtje onder de munt op.

Ook op valutamarkten zijn de kruitdampen na de verkiezingen opgetrokken. Al snel werd duidelijk dat de Republikeinse partij straks de scepter zwaait in het Witte Huis, de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Hierdoor krijgt Donald Trump alle ruimte om zijn beleid te voeren, zonder dat de Democraten aan de handrem kunnen trekken. In reactie daarop is de dollar binnen een week met bijna 3% gestegen ten opzichte van de euro. Die opleving wordt veroorzaakt doordat economen aan de hand van uitspraken en plannen van Trump hun verwachtingen voor de komende jaren bijstellen. Voor de dollarkoers is vooral van belang dat maatregelen zoals importheffingen en belastingverlagingen de inflatie kunnen opstoken.

Ingecalculeerde rentezet
De stijgende inflatieverwachting heeft veel meer invloed op de dollarkoers dan de renteverlaging die de Federal Reserve vorige week donderdag doorvoerde. Die rentezet was door de valutawereld namelijk al heel lang ingecalculeerd. Handelaren kiezen nu juist positie voor een beleidsrente die in de toekomst een stuk minder hard daalt. Enkele weken geleden was de kans volgens datatool CME Fedwatch ruim 60% dat het tarief in oktober volgend jaar op of onder 3,5% zou staan. Die kans is inmiddels gedaald tot minder dan 7,5%. In plaats van een rentedaling met ruim 1,5%-punt tekent zich een terugval van hooguit 1%-punt af.

Geldstroom naar de VS
In Europa heeft de Duitse economie het nog altijd moeilijk, zodat de Europese Centrale Bank (ECB) wel de ingeslagen weg van renteverlagingen blijft bewandelen. Naast de verschuivende Amerikaanse renteverwachting zijn er meer zaken die de dollar een duw in de rug geven. De economische groei ligt ook volgend jaar beduidend hoger dan bijvoorbeeld in de eurozone. Hierdoor kiezen veel Europese beleggers ervoor om hun geld in de Verenigde Staten aan het werk te zetten, zodat een nieuwe geldstroom naar de Amerikaanse munt op gang komt. Ook kiezen sommige partijen al positie in de dollar met het oog op de onzekerheid die er tijdens een nieuwe handelsoorlog ontstaat.

De koker van Lighthizer
De Financial Times wist bijvoorbeeld al te berichten dat Robert Lighthizer al benaderd zou zijn door Trump om het handelsbeleid vorm te geven. Tijdens zijn voorgaande ambtstermijn kwamen bijvoorbeeld de importheffingen op Chinese goederen en diensten al uit de koker van Lighthizer. Het ligt voor de hand dat valutamarkten de komende maanden de wijze waarop Trump zijn kabinet samenstelt op de voet volgen. Omdat handelaren ook voorsorteren op een oplopende inflatie, halen sommige partijen alweer het scenario uit de kast waarbij een dollar straks evenveel waard is als een euro. Het is nog wat vroeg, maar het zou zomaar kunnen dat het daar in de loop van de ambtstermijn van Trump toch op uitdraait.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.
Reageer op deze opinie

Om te reageren op deze opinie moet u ingelogd zijn.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Japanse Yen kan weleens flink gaan bewegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden