Komende zondag vinden er verkiezingen plaats in Japan en een paar dagen later hakt de centrale bank een knoop door over de beleidsrente. Op valutamarkten wordt dan ook al posities ingenomen voor een flinke koersbeweging van de yen.
In de Verenigde Staten bereikt de verkiezingsstrijd tussen Kamala Harris en Donald Trump bijna het kookpunt. Maar de stembusgang in Japan is komende zondag minstens even spannend. De grote vraag is of het de Liberaal Democratische Partij (LPD) lukt om aan de macht te blijven. Eerder dit jaar leed de LPD al een pijnlijke nederlaag bij lokale verkiezingen. De partij staat onder druk sinds een grote corruptiezaak aan het licht kwam. Prominente partijleden streken zelf een deel van de inkomsten op uit de verkoop van kaartjes voor partijmanifestaties. Een aantal parlementsleden is al aangeklaagd en voor premier Fumio Kashida was het schandaal in augustus aanleiding om zich niet herkiesbaar te stellen.
Tussen de regels door
Kashida werd begin oktober opgevolgd door Shigeru Ishiba, die al snel nieuwe verkiezingen uitschreef. Volgens peilingen gaat het de LPD net niet lukken om een meerderheid in het Lagerhuis te halen. Nu bezet de partij nog 256 van de 465 zetels. Na een nederlaag belandt de LPD niet automatisch in de oppositiebanken. De kans is namelijk heel groot dat samen met de sociaal conservatieve Kōmeitō-partij wel meer dan de helft van de zetels wordt veroverd. Op valutamarkten wordt dan ook al met spanning uitgekeken naar de economische koers die Ishiba daadwerkelijk inzet. Tijdens zijn campagne merkte hij op dat Japan een normaal monetair beleid moet voeren. Daarin lazen handelaren als boodschap dat de beleidsrente omhoog kan.
Beleggingstruc raakt uitgewerkt
De Bank of Japan (BoJ) heeft die rente begin 2016 al tot onder het nulpunt teruggeschroefd in de hoop om zo de inflatie wat aan te wakkeren. Geholpen door een serie andere meevallers lijkt dat nu te lukken. In september kwam de inflatie uit op 2,5%. De centrale bank zag eerder dit jaar al ruimte om de beleidsrente met twee stappen te verhogen. Dat was even schrikken voor een aantal marktpartijen. Sommige beleggers maakten de afgelopen jaren gebruik van de zeer lage rente door goedkoop geld te lenen in Japan, om dat vervolgens tegen een hoger rendement in andere landen te investeren. Als de BoJ de rente verhoogt, werkt dat spelletje minder goed. Afgelopen zomer was er dan ook een grote vraag naar yen door partijen die hun posities opdoekten en de leningen terugbetaalden.
Verkiezingen en rentebesluit De yen kreeg door de zege van Ishiba in de race om het premierschap een nieuw duwtje in de rug. Toch is het afwachten hoe hij zijn beleid gaat invullen. Want begin oktober vertelde Ishiba dat de Japanse economie nog niet klaar is voor een hogere rente. Om anderhalve week later weer aan te geven dat het rentebeleid een zaak van de BoJ is. Op papier zijn de economische plannen van Ishiba vooral ingestoken op het aanjagen van de loongroei en investeren in rurale gebieden. Eerst is het afwachten hoe zijn LPD er na de verkiezingen voorstaat. Een paar dagen na de stembusgang vergadert de BoJ alweer over de beleidsrente. Waarschijnlijk maakt de bank een pas op de plaats, maar hedgefondsen hebben al positie gekozen voor een sterkere yen. Voorlopig gaat de Japanse munt in elk scenario een woelige tijd tegemoet.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.