Shutterstock

Opinie Joost Derks

Waarom laat steunpakket China de renminbi lauw?

25 September 2024 - Joost Derks

China heeft dinsdagochtend een hele serie maatregelen aangekondigd om de economie een boost te geven. Terwijl de koersen op lokale aandelenmarkten een sprongetje maakten, kroop de renminbi maar een heel klein beetje omhoog.

Centrale banken hebben er de laatste weken een handje van om financiële markten op het verkeerde been te zetten. Half september ging de beleidsrente met 0,5%-punt omlaag in de Verenigde Staten. Het was geen verrassing dat de Amerikaanse bank voor het eerst in ruim vier jaar een renteverlaging ging doorvoeren. Maar lang niet iedereen had erop gerekend dat de rente met maar liefst 0,25%-punt in plaats van 0,25%-punt omlaag ging. De schijnbeweging van afgelopen week was weggelegd voor de Chinese centrale bank. In plaats van de rente te verlagen, hield de People's Bank of China (PBOC) de beleidsrente op peil.

Groeitempo opstoken
Een lagere rente had de economie een hoognodige impuls gegeven. Een paar dagen voor het rentebesluit hebben zakenbanken Citigroup en Goldman Sachs de prognose voor economische groei in 2024 iets verlaagd tot 4,7%. Dat is een duidelijk stapje lager dan de 5% waar de communistische partij officieel op mikt. Bovendien ligt de inflatie in China van 0,6% ruim onder het streefniveau van 3%. Het is dan ook geen wonder dat maar liefst 27 van 39 specialisten in een peiling van nieuwsdienst Reuters rekening hield met een renteverlaging. Dinsdagochtend ontvouwde de PBOC dan toch een pakket maatregelen om het vuurtje onder de economie op te stoken.

Gebrek aan vertrouwen
Een van de grootste veranderingen is een verlaging van de hoeveelheid geld die Chinese banken als reserve aan moeten houden. Door de bijstelling komt er ruimte om de kredietverstrekking met een biljoen renminbi – oftewel €128 miljard – extra te laten groeien. Daarnaast wordt de verplichte eigen inbreng bij de aanschaf van een woning verlaagd teruggebracht tot 15%. Vorige maand werd bekend dat Chinese huizenprijzen met 5% zijn gedaald. PBOC hoopt dat de aanschaf van een eigen woning aantrekkelijker wordt als kopers minder eigen geld hoeven mee te nemen. De terughoudendheid van Chinese consumenten wordt echter meer veroorzaakt door een gebrek aan vertrouwen dan een gebrek aan geld.

Renminbi kruipt omhoog
Het is dan ook maar de vraag of de maatregelen voldoende zijn om de economische groei een tandje hoger te zetten. Wat wel een tandje hoger ging, waren de koersen op Chinese aandelenmarkten. De beursindices van Shanghai en Hongkong stegen met 4%. Op valutamarkten steeg de renminbi met minder dan 0,5% ten opzichte van dollar en euro. Die lauwe reactie wordt veroorzaakt doordat de PBOC de munt in een stevige greep heeft. Ten opzichte van de dollar bereikte de renminbi overigens wel de hoogste koers in ruim een jaar. Maar die beweging weerspiegelt meer de zwakte van de Amerikaanse munt dan de kracht van de renminbi. Het beleid van de Federal Reserve doet vermoeden dat daar voorlopig geen verandering in komt.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks
Reageer op deze opinie

Om te reageren op deze opinie moet u ingelogd zijn.

Wat zijn de actuele noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Opinie Joost Derks

De rente gaat straks verder omlaag

Opinie Joost Derks

Sterke frank doet Zwitserse horlogemakers pijn

Podcast Valuta met Joost Derks

Leenkosten moeten de komende tijd gaan dalen

Opinie Joost Derks

De Breekbare Vijf zien er nu een stuk steviger uit

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden