Shutterstock

Opinie Joost Derks

Groeivertraging voorspelt weinig goeds voor de dollar

21 Augustus 2024 - Joost Derks

In de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen komen er wat haarscheurtjes in de economische groeimotor van de Verenigde Staten. De centrale bank ontkomt er niet aan om de beleidsrente – en indirect ook de dollar – een tandje lager te zetten.

In Nederland viel het nog mee, maar grote delen van de Verenigde Staten hebben een hete zomer achter de rug. Er werd zelfs een Amerikaans hitterecord van 53,8 graden gevestigd in natuurpark Death Valley. Waar het niet bloedheet was, kon het soms behoorlijk waaien. In de regio Houston kwamen bijna 3 miljoen huishoudens en bedrijven zonder stroom te zitten nadat orkaan Beryl door het gebied trok. Zo bekeken is het nog een wonder dat er in juli 114.000 banen bijkwamen op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Dat aantal lag echter een stuk lager dan de 175.000 waar economen op hadden gerekend.

Koelere economie of warmere planeet?
Omdat cijferverzamelaar Bureau of Labor Statistics meldde dat weersomstandigheden geen invloed hadden op de baanontwikkeling, maakten economen zich meteen zorgen over een mogelijke recessie. Toch zou het zomaar kunnen dat de zwakte op de arbeidsmarkt veroorzaakt wordt door een opwarming van de aarde in plaats van een afkoeling van de economie. Maar liefst 461.000 Amerikanen hebben namelijk aangegeven dat ze als gevolg van weersomstandigheden niet aan het werk waren. Dat is het hoogste aantal in de bijna vijftig jaar dat deze cijfers worden bijgehouden en ruim tienmaal zoveel als wat in juli gebruikelijk is. De grote vraag is of Jerome Powell erop durft te gokken dat de oplopende werkloosheid het gevolg is van weersextremen.

Valutamarkt zoekt aanwijzingen
Over iets minder dan een maand moet Powell als voorzitter van de Federal Reserve (Fed) met zijn medebestuurders een knoop doorhakken over de beleidsrente. De centrale bank sorteert al enige tijd voor op een renteverlaging met 0,25%-punt. Maar als de Amerikaanse economie echt begint te haperen, zou er zomaar een grotere rentezet nodig kunnen zijn om te voorkomen dat het groeitempo te hard terugvalt. Het is dan ook geen wonder dat valutamarkten vol spanning uitkijken naar de notulen van de meest recente Fed-vergadering die woensdag bekend worden. Dat geldt overigens ook voor de toespraak die Powell komende vrijdag in Jackson Hole gaat houden.

Aftellen tot 18 september
De afgelopen maanden heeft de dollar al een glijvlucht ingezet. Ten opzichte van de euro heeft de munt sinds half april bijna 4% van zijn waarde verloren. De dollar heeft niet alleen de wind tegen van het vooruitzicht van een dalende beleidsrente die het minder aantrekkelijk maakt voor partijen om vermogen in de munt aan te houden, maar ook van oplopende spanning in de aanloop naar de presidentsverkiezingen. Het valt bijvoorbeeld al op dat de Zwitserse frank de laatste tijd een populairdere schuilhaven is tijdens marktonrust dan de dollar. Totdat de Federal Reserve op 18 september de renteknoop doorhakt, zal daar niet snel verandering in komen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Alleen deze munt houdt de dollar bij

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden