In het Verenigd Koninkrijk wordt morgen een nieuw Lagerhuis gekozen. Juist omdat het al zo goed als vaststaat dat Labour het stokje overneemt van de Conservatieve Partij, is het op valutamarkten opvallend rustig rondom het pond.
Het koersverloop van de euro wordt de afgelopen weken meer bepaald door wat er gebeurt in Europese stemlokalen, dan door de economische gang van zaken en het rentebeleid van de centrale bank (ECB). De munt heeft vorige maand een deukje opgelopen door de onverwachte aankondiging van premier Emmanuel Macron van Franse parlementsverkiezingen. Hierdoor leverde de euro in juni bijna 2% in ten opzichte van de dollar. Ondertussen vormt het debat tussen de mompelende Amerikaanse president Joe Biden en zijn uitdager Donald Trump een startsein voor een wat woeliger koersverloop van de Amerikaanse munt. Voor het zover is, brengen de Britten komende donderdag hun stem uit bij de Lagerhuisverkiezingen.
Politieke omslag
In de aanloop naar die stemronde is er niets te merken van onrust rondom het pond. Het rustige koersverloop is voor een groot deel te danken aan de politieke omslag die zich aftekent. Want het moet wel heel raar lopen als Labour donderdag niet een meerderheid haalt van de 650 zetels in het Lagerhuis. Bij wedkantoren kan je slechts 2 pence winnen voor elk pond dat je nu inzet op een zege van de centrumlinkse partij. Het zou voor het eerst sinds 2010 zijn dat het Verenigd Koninkrijk weer een Labour-premier krijgt. Nog niet eens zo lang geleden hadden financiële markten de adem ingehouden bij dat vooruitzicht. De partij heeft namelijk de gewoonte om de portemonnee te trekken voor allerlei overheidsinvesteringen die populair zijn bij de achterban en om het niet zo nauw te nemen met een fatsoenlijk begrotingsbeleid.
Pijnlijke les
Partijleider Keir Starmer heeft de afgelopen jaren elke kans aangegrepen om te benadrukken dat Labour een heel solide beleid gaat voeren. De pijnlijke les van Liz Truss in 2022 is nog altijd een goede waarschuwing van wat er kan gebeuren als hij toch in de verleiding komt om de overheidsuitgaven wat op te schroeven. Met de publicatie van een voorlopige begroting waarin het tekort met 2% opliep, dreigde Truss indertijd het vertrouwen van de financiële wereld te verspelen. De rente op staatsobligaties schoot omhoog en het pond deed een flinke stap terug. De rust keerde pas terug toen Truss haar plannen introk en vervolgens opstapte als premier. Dat was overigens niet de eerste keer dat het beleid van de Conservatieve Partij voor turbulentie zorgde op valutamarkten.
Eindelijk rust
Tijdens de onderhandelingen in de aanloop naar de Brexit in 2020, schommelde het pond soms zo sterk dat handelaren gekscherend spraken over de Britse peso. Tijdens het bewind van Rishi Sunak – die Truss twee jaar geleden afloste als premier – is de munt in veel rustiger vaarwater gekomen. Daar zal de Labour-overwinning van komende donderdag niets aan veranderen. Dat betekent echter niet dat het pond immuun is voor een koersomslag. Na de Lagerhuisverkiezingen zal de aandacht op valutamarkten verschuiven naar de renteverlagingen die de Bank of England later dit jaar gaat doorvoeren. Als de onrust rondom de euro wegebt in de nasleep van de Franse verkiezingen, zou het pond zomaar een stapje terug kunnen doen richting het najaar.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.