Op het EK hebben Oost-Europese landen nog geen grote indruk kunnen maken. Dat geldt de afgelopen maanden ook voor de valuta's van onder meer Polen, Tsjechië en Hongarije. De economische cijfers van komende week kunnen daar verandering in brengen.
Oost-Europese landen hebben de voetbalharten de afgelopen weken niet met oogstrelend spel de voetbalharten sneller doen kloppen. Toch hebben Polen en Tsjechië nog uitzicht op de volgende ronde, terwijl Hongarije zich daarvoor dankzij een heel late goal tegen Schotland waarschijnlijk al plaatste. Op valutamarkten worden zloty, kroon en forint vaak in één adem genoemd. Dat heeft vooral te maken met de geografische ligging. Er zit namelijk een behoorlijk groot verschil tussen het beleid van de centrale banken en de kracht van de valuta's. De centrale bank van Tsjechië is bijvoorbeeld hard bezig met het terugschroeven van de rente. Komende donderdag komt er een volgende verlaging aan van een kwart of wellicht zelfs een half procent.
Oppassen met Tsjechische concurrentiepositie
Dat zou alweer de vijfde renteverlaging zijn in iets meer dan een half jaar. De Tsjechische centrale bank is er vooral op uit om de economie een boost te geven. De economische groei van 1,5% dit jaar en 3% in 2025 steekt helemaal niet zo slecht af tegen de rest van Europa. Maar door de hoge rente zijn de bedrijfsinvesteringen sterk gedaald tot het laagste niveau sinds 2018. Op langere termijn kan de internationale concurrentiepositie van de industrie door achterblijvende investeringen onder druk komen te staan. Doordat de inflatie snel richting de doelstelling van 2% kruipt, is er ook alle ruimte om de beleidsrente verder terug te schroeven. Een dalende rente maakt het minder aantrekkelijk om vermogen in een munt aan te houden. In het afgelopen jaar heeft de kroon 5% van zijn waarde verloren.
Lonen schieten omhoog in Hongarije
Ook in Hongarije is de rente snel gedaald. De centrale bank in Boedapest heeft sinds de herfst van vorig jaar het belangrijkste tarief in negen stappen bijgesteld van 13% naar 7%. De forint daalde het afgelopen jaar met 6% ten opzichte van de euro. Maar de vooruitzichten zijn aanzienlijk gunstiger dan die voor de Tsjechische kroon. De lonen schieten namelijk hard omhoog in Hongarije. De meest recente cijfers wijzen op een gemiddelde salarisstijging van 13,5%. Een groeiend inkomen stookt vaak het vuur op onder de inflatie. De combinatie van hogere lonen en een redelijk economisch groeitempo, geven de centrale bank van Hongarije alle ruimte om voorlopig pas op de plaats te maken met nieuwe renteverlagingen.
Poolse zloty is in trek
Dat geldt ook voor Polen, waar de centrale bank in Warschau volgende week woensdag de renteknoop doorhakt. Het belangrijkste tarief staat al sinds november op 5,75%. Gisterochtend werd bekend dat de winkelverkopen in mei met 5% zijn toegenomen. Dat is een nieuwe aanwijzing dat de economie goed draait, terwijl de inflatie van 2,5% precies in lijn ligt met het streefniveau van de Bank of Poland. Door het vooruitzicht dat de beleidsrente aanzienlijk minder hard zal dalen dan in de eurozone, is de zloty behoorlijk in trek. De munt is de afgelopen twaalf maanden met 4% gestegen. En in tegenstelling tot op het EK, heeft Polen op de valutamarkt bovendien wel betere vooruitzichten dan andere landen in Oost-Europa.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.