Shutterstock

Opinie Joost Derks

Hoe snel bouwt de pondstress zich op?

29 Mei 2024 - Joost Derks

De Britse premier Rishi Sunak staat mijlenver achter in de peilingen. Toch heeft hij vorige week verkiezingen uitgeschreven. Die onverwachte zet leidt echter niet tot onrust op valutamarkten. Sterker nog: het pond liep op tot de hoogste koers sinds 2022.

Politieke onzekerheid heeft het afgelopen decennium grote invloed gehad op de koersrichting van het pond. Het Brexit-referendum van juni 2016 is daarvan het beste voorbeeld. Toen bekend werd dat een nipte meerderheid van het Britse volk voorstander was van een vertrek uit de Europese Unie, viel het pond binnen enkele dagen met meer dan 10% terug.

En ook tijdens de onderhandelingen over de uittreding van het Verenigd Koninkrijk ging de wisselkoers soms met procenten tegelijk omhoog of omlaag. De verrassende mededeling van premier Rishi Sunak dat de Lagerhuisverkiezingen al op 4 juli plaatsvinden, leek even de opmaat voor een nieuwe koerszwieper. Maar in plaats daarvan blijft het opvallend rustig aan het valutafront.

Uitslag lijkt al vast te staan
Een belangrijke reden waarom het pond nauwelijks in beweging komt, is omdat de uitslag eigenlijk al vaststaat. Oppositiepartij Labour heeft een voorsprong van maar liefst 20 punten in de peilingen. Veel Britten geven de regerende Conservatieve Partij namelijk de schuld van de hoge inflatie in 2022 en 2023. De prijzen van voeding en elektriciteit zijn de afgelopen jaren met meer dan een kwart gestegen. Hoewel de inflatie inmiddels duidelijk daalt en de regering flink de portemonnee heeft getrokken met energiesubsidies, is daarvan nauwelijks iets terug te zien in de peilingen. Valutahandelaren hebben dus al maandenlang positie kunnen kiezen voor een verkiezingszege van Labour. Dat de stembusgang wat eerder plaatsvindt dan verwacht, verandert daar niets aan.

Alle ogen op de Bank of England
Daar komt bij dat het beleid van de Bank of England (BoE) momenteel veel meer invloed heeft op het koersverloop van het pond dan de aanstaande verkiezingen. De inflatie van de Britse dienstensector lag in april een stuk hoger dan waar economen op hadden gerekend. Voor de centrale bank is dat het voorlopig nog te vroeg is om aan de beleidsrente te sleutelen. De Europese Centrale Bank sorteert al een poosje voor op een renteverlaging in juni. Door het recente inflatiecijfer is de kans groot dat de BoE dan nog een pas op de plaats maakt. Een groeiend renteverschil werkt in het voordeel van het pond. De renterugwind verklaart bovendien waarom de munt sinds november al met 3% is gestegen ten opzichte van de euro. Vorige week bereikte het pond zelfs de hoogste koers sinds de zomer van 2022.

Slim moment om risico's af te dekken
Uiteraard staat het bepaald niet vast dat de rust op valutamarkten aanhoudt tot de verkiezingen. Door enkele misstappen van Theresa May verloor de Conservatieve Partij bij de verkiezingen in 2017 bijvoorbeeld onverwacht de absolute meerderheid. Het wordt de komende weken dan ook spannend om te zien met welk partijprogramma de Labour Partij straks aan de verkiezingsrace begint. Voor alle bedrijven die zaken doen in het Verenigd Koninkrijk, biedt de valutarust voorlopig echter een uitgelezen mogelijkheid om wisselkoersverschillen tegen een aantrekkelijke prijs af te dekken. Want de ervaring leert dat die bescherming een stuk duurder wordt op het moment dat de spanning rondom het pond weer op gaat lopen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Maakt het VK dezelfde fout als in 2022?

Opinie Joost Derks

Is Europa zo slim Chinees voorbeeld te volgen?

Opinie Joost Derks

Brazilië als schrikbeeld voor centrale bankiers

Opinie Joost Derks

Groeiende rentekloof geeft het pond vleugels

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden