De Britse premier Rishi Sunak heeft het Verenigd Koninkrijk naar rustiger financieel vaarwater geleid. Het land lijkt te ontsnappen aan een dreigende verlaging van de kredietwaardigheid en bovendien is het pond in rustiger vaarwater terecht gekomen. Dat gunstige plaatje dreigt na de zomer echter om te slaan.
In een week waarin een hele trits centrale banken een knoop doorhakte over de beleidsrente, kreeg één bericht nauwelijks aandacht in de financiële wereld. Kredietbeoordelaar Fitch verhoogde vrijdag het rating-vooruitzicht voor het Verenigd Koninkrijk van negatief naar stabiel. Dat is een kleine opsteker, want de kredietwaardigheid liep anderhalf jaar terug een flinke deuk op. Indertijd dreigde toenmalig premier Liz Truss het begrotingstekort flink te laten oplopen. Truss hield het als premier overigens minder lang vol dan de krop ijsbergsla die volgens de Britse rioolkrant Daily Star een langer leven beschoren was dan haar bewind. En om de lezers een internetzoektocht te besparen: na precies zeven weken werd ze opgevolgd door Rishi Sunak.
Orde op zaken
Onder Sunak zijn de overheidsfinanciën een stuk beter onder controle gekomen. Volgens Fitch komt het begrotingstekort van het Verenigd Koninkrijk dit jaar uit op 4,2% van het bbp. Dat is een stuk minder dan het gat van 7,2% waar het land tijdens het korte bewind van Truss op afstevende. De staatsschuld komt uit op 103,6% van het bruto binnenlands product. Dat is weliswaar ruim dubbel zoveel als de schuldverhouding van Nederland, maar het percentage ligt duidelijk onder de 109% die Fitch in het najaar van 2022 had ingeschat. Bovendien heeft het land nog behoorlijk wat financiële manoeuvreerruimte, aangezien een groot deel van de staatsschuld voor langere termijn tegen een lage rente is vastgezet.
Te rustig?
Op valutamarkten was er overigens weinig te merken van de bijstelling door Fitch. Vlak daarvoor veerde het pond nog wel even op totdat de Bank of England liet doorschemeren dat er mogelijk in juni al een renteverlaging aankomt. De afgelopen tijd liep het beleid van de Britse centrale bank goeddeels in lijn met de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve, die de beleidsrente voorlopig op peil lijken te houden. De toelichting op het rentebesluit kwam het pond op een verlies te staan van iets meer dan 1%. Daarmee bleef de munt ten opzichte van de euro in een smalle bandbreedte van 3% waarbinnen het pond al tien maanden beweegt. Het pond zit zo in opvallend rustig vaarwater, want in het verleden waren de koersbewegingen vaak een stuk groter.
Kerstinkopen in Londen
Tijdens de coronapandemie daalde het pond binnen een maand met 12%. En na het Brexit-referendum in 2016 kwam het verlies uit op ruim 10% binnen slechts enkele dagen. Dit soort schokken komt altijd onverwacht. Maar er zijn volop redenen om te verwachten dat het pond in de loop van 2024 sterker gaat fluctueren ten opzichte van de euro. Als de Bank of England in juni daadwerkelijk de rente eerder verlaagt dan andere centrale banken kan dat de munt al in beweging zetten. En ook de aanloop naar de Lagerhuisverkiezingen belooft een roerige tijd te worden. Naar verwachting gaan de Britten rond oktober naar de stembus. Wie in het voorjaar of in de zomer naar het Verenigd Koninkrijk afreist, hoeft niet te vrezen voor grote valutaverrassingen. Maar de kerstinkopen in Londen kunnen zomaar een stuk duurder of waarschijnlijk juist goedkoper uitvallen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.