Shutterstock

Opinie Joost Derks

Waarom de forint klappen krijgt en de zloty opveert

6 Maart 2024 - Joost Derks

De belangrijkste centrale banken lijken voorlopig allemaal de beleidsrente op peil te houden. Hierdoor is het de laatste tijd opvallend rustig bij de euro, dollar en het pond. Dat geldt echter niet voor Oost-Europa, waar de tegengestelde koers van de zloty en forint opvalt.  

Komende donderdag komt het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB) bijeen om een knoop door te hakken over de beleidsrente. In het verleden hielden financiële markten soms de adem in tijdens de aanloop naar dit soort beslissingen. Deze keer laat het zich echter al ruim van tevoren uittekenen dat er niet gesleuteld wordt aan de beleidsrente. Net zoals het een half wonder zou zijn als de Amerikaanse Federal Reserve over twee weken besluit om de rente te verlagen. Zowel in Europa, de Verenigde Staten als het Verenigd Koninkrijk is de beleidsrente al sinds afgelopen zomer stabiel. Dat verklaart meteen waarop het zo rustig is wat betreft de wisselkoersen van de belangrijkste munten.

Valutavuurwerk!
Toch hoef je voor rente- en wisselkoersvuurwerk niet verder te kijken dan het oosten van het Europees continent. Daar is de Hongaarse forint ten opzichte van de euro bijvoorbeeld met 4% onderuit gegaan sinds half januari. Die glijvlucht heeft alles te maken met de beslissing van Hongaarse centrale bank (Magyar Nemzeti Bank, MNB) om de beleidsrente te verlagen van 10% naar 9%. De MNB heeft daarvoor overigens alle ruimte, aangezien de inflatie inmiddels is teruggevallen binnen de bandbreedte waar de bank naar streeft. Een geleidelijke verzwakking van de arbeidsmarkt wijst er bovendien op dat een inflatiesprong niet voor de hand ligt. De Hongaarse centrale bank mikt erop om het officiële tarief terug te schroeven richting 6% à 7% in juni.

Langzaam maar zeker
Als die doelstelling gehaald wordt, kan de forint nog verder wegzakken. De Poolse zloty staat aan de andere kant van het spectrum. De munt is sinds de jaarwisseling iets gestegen ten opzichte van de euro. Over de afgelopen twee jaar komt de winst op ruim 13%. Dat is slechts voor een deel een gevolg van het beleid van de Poolse centrale bank (Narodowy Bank Polski, NBP). Die schroefde vanaf oktober 2021 weliswaar de beleidsrente eerder en sneller op dan de ECB maar in het najaar werd de rente alweer wat verlaagd, gevolgd door een nieuwe renteverlaging in november. Sindsdien houdt de NBP – als spiegelbeeld van de ECB – echter de beleidsrente stabiel.

Op de rand van een recessie
Omdat de economie in Polen beduidend sneller groeit dan die op de rest van het vasteland, loopt de zloty langzaam maar zeker verder op. De economische groei van naar schatting bijna 3% van Polen ligt beduidend hoger dan het tempo in west-Europese landen. De Duitse economie staat bijvoorbeeld op de rand van een recessie, terwijl de economische groei in Nederland tijdens het vierde kwartaal op slechts 0,1% uitkwam. Morgen vergadert de Poolse centrale bank over de rente. Als die bijeenkomst net als bij de ECB een dag later geen verrassingen oplevert, kunnen de dalende forint en stijgende zloty nog verder uit elkaar bewegen.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Japanse Yen kan weleens flink gaan bewegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden