Shutterstock

Opinie Joost Derks

Dollar zet valutawereld even op het verkeerde been

9 Januari 2024 - Joost Derks

Op valutamarkten is 2024 met vuurwerk begonnen. De dollar schoot uit de startblokken toen uit de notulen van de Federal Reserve bleek dat een snelle daling van de Amerikaanse rente geen uitgemaakte zaak is.

De dollar heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar een flinke glijvlucht ingezet. Ten opzichte van de euro verloor de munt bijvoorbeeld ruim 5%. De dollarzwakte werd veroorzaakt door een gestage daling van de Amerikaanse inflatie. Weet je nog dat twaalf maanden geleden de kranten vol stonden met berichten dat het leven steeds duurder werd? In de Verenigde Staten is dat niet langer het geval. In de loop van 2023 is deze inflatie ruimschoots gehalveerd van 6,4% in januari tot 3,1% in november. De kans is groot dat komende donderdag bij de publicatie van de inflatiecijfers over december blijkt dat de inflatie voorlopig geen gevaar vormt voor de Amerikaanse economie. Voor veel partijen was dat de afgelopen maanden al aanleiding om voor te sorteren op een renteverlaging door de Federal Reserve.

Politiek neutraal
De gedachte daarbij is dat de serie renteverhogingen van de afgelopen anderhalf jaar hun werk hebben gedaan. De inflatie lijkt geleidelijk richting het doelniveau van 2% te bewegen, zodat de centrale bank vaart kan maken met het terugdraaien van de rente. Als de Federal Reserve daar te lang mee wacht, loopt de bank het risico onderdeel te worden van een politiek spel. Op donderdag 5 november vinden namelijk de Amerikaanse presidentsverkiezingen plaats. Een flinke renteverlaging vlak voor de stembusgang zou uitgelegd kunnen worden als verkapte steun aan de zittende president Joe Biden. Rondom de jaarwisseling prijsden handelaren dan ook een kans in van circa 15% dat de Federal Reserve de rente meteen bij de eerste bijeenkomst in januari zou terugschroeven.

Het gevaar van een sterke economie
Inmiddels is die kans minder dan 5%. De afgelopen dagen zijn namelijk enkele cijfers naar buiten gekomen die erop wijzen dat de Amerikaanse economie heel goed draait. Vrijdag werd bijvoorbeeld duidelijk dat het aantal banen in december met maar liefst 216.000 is toegenomen. Dat is veel meer dan de 170.000 banen waar economen op hadden gerekend. Het gemiddelde uurloon steeg met 4,1% eveneens sneller dan verwacht. Een sterk draaiende economie kan aanleiding zijn om even pas op de plaats te maken met de rente. Als Amerikanen namelijk vrolijk doorgaan met geld uitgeven, bestaat het gevaar dat de inflatie toch weer oplaait. En dat zou voor de Federal Reserve een stuk pijnlijker zijn dan beschuldigd te worden van politieke inmenging.

Wilde rit
Uit de onlangs gepubliceerde notulen van de centrale bank bleek overigens dat een renteverlaging op korte termijn geen uitgemaakte zaak is. Het negatieve sentiment rondom de dollar is door de veranderende nieuwsstroom in 2024 helemaal verdwenen. Maar het is nog niet zover dat de Amerikaanse munt een inhaalslag gaat maken. Want tegenvallende cijfers over de dienstensector in de Verenigde Staten, maakten aan een voorzichtig begin van een rally al snel weer een eind. Als de eerste handelsdagen van het nieuwe jaar een aanwijzing zijn, staat de dollar nog een wilde rit te wachten in de komende maanden.

Joost Derks

Joost Derks is valutaspecialist bij iBanFirst. Hij heeft ruim twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer en is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies.

Meer over

Joost Derks

Opinie Joost Derks

Trump doet de euro meer pijn dan de renminbi

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Opinie Joost Derks

Vooral veel verdeeldheid achter Brics-valutaplan

Opinie Joost Derks

Japanse Yen kan weleens flink gaan bewegen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden